Реекспорт на лекарства обрича тежко болни

Реекспорт от страната ни на животоспасяващи лекарства за милиони евро обрича тежко болни пациенти. Само през януари 115 жалби са постъпили в Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АРФАРМ) и сигналите зачестяват.

В момента има криза с около 100 жизненоважни лекарства като антиепилептични медикаменти, инсулин, препарати за ревматоиден артрит и други. Това стана ясно в сряда след среща между представители на Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), НЗОК, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, Българския фармацевтичен съюз и притежателите на разрешения за употреба на лекарствените продукти.

Проблемът е в реекспорта на скъпи препарати от страната ни към други държави. Внасяме лекарства от ЕС на специални ниски цени за България в количества, надхвърлящи нуждите ни с над 40%. След това ги изнасяме за другите държави от съюза на цени, в пъти по-високи. Далаверата е от това, че според регулацията на българския пазар у нас влизат медикаменти на принципа „най-ниска цена“.

Най-вероятно реекспортът съставлява между 6 и 10% от стойността на целия ни пазар.

До момента никой не се е занимавал сериозно с проблема. За решаването му спешно е изготвен меморандум. Започват и мащабни проверки от Агенция "Митници", Националната агенция за приходите (НАП) и Изпълнителната агенция по лекарства, НЗОК.

България е донор по отношение на паралелната търговия в Европа. Проблемът е, когато се създаде дефицит и се застрашават животът и здравето на българите, категорични са дистрибуторите на лекарствени продукти.

Необходимо е още да се направят промени в закона, с които да се забрани износът на лекарства, ако вътрешните потребности на страната не са задоволени, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев.

Има условия за злоупотреби с реекспорта на лекарства, тъй като засилените мерки за ограничаване на разходите за медикаменти на ЕС доведоха до големи различия в цените на лекарствата. Това се посочва в официална позиция на Българската генерична фармацевтична асоциация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве