Режат парите за дрехи на чиновниците

Снимка: Архив
Правната комисия

Удържат от заплати платени представителни

БСП нарекоха доклада за закона “истеричен”, прекъснаха правна комисия

Държавните и другите служители в администрацията на изпълнителната власт няма да получават средства за представително облекло през тази година. Това е едно от предложенията в Закона за извънредното положение, което депутатите се очаква да гласуват утре на второ четене в пленарна зала.

Според предложението там, където по места чиновниците вече са изплатени средства за дрехи, получените суми ще се удържат от заплатата на служителя без негово съгласие.

По време на заседанието на правната комисия се наложи негово прекъсване, тъй като народните представители от БСП определиха доклада по приемането му за “истеричен”. “Дори и по време на извънредно положение текстовете ни трябва да са юридически издържани”, отбеляза Филип Попов (БСП).

В новите текстове е заложена възможността работодателят да има право да предостави платения годишен отпуск и без съгласие на служител, включително и на такъв, който не е придобил осем месеца трудов стаж. Ако работникът или служителят е използвал пълния размер на платения си годишен отпуск, работодателят ще може да го праща в неплатен отпуск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика