Режат парите за психично, майчино и детско здраве

Режат над 20 млн. лв. от парите за крайно недофинансираната психиатрична помощ, за майчино и детско здраве. Ще бъде намалено и финансирането на още няколко пера в здравния сектор. Това се предвижда в документ, качен на сайта на ресорното ведомство, за вътрешно преразпределение на средства. Орязаните пари ще бъдат насочени към други пера, сред които администрация (близо 1,7 млн. лв),  държавен здравен контрол (13 хил. лв.), контрол на медицинските дейности, здравна информация и електронно здравеопазване (над 560 хил. лв.), промоция и превенция на незаразни болести (58 хил. лв.), спешна медицинска помощ (близо 2,9 млн. лв.), политика на диагностика и лечение (5,6 млн. лв.), осигуряване на кръв и кръвни продукти (2,1 млн. лв.) и др.

Сред перата, от които ще се направят икономии за над 20 млн. лв., са още: „Намаляване търсенето на наркотични вещества“ (177 539 лв.), „Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението“ (3 964 752 лв.); „Политика в областта на лекарствените продукти и медицинските изделия“ (3 988 189 лв)., включително по бюджетната програма „Достъпни и качествени лекарствени продукти и медицински изделия“ (3 988 189 лв.)

Що се отнася до средствата за майчино и детско здраве, както и за здравето на деца в неравностойно положение, орязването ще е с над 3,8 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България