Режим на водата в 6 области в страната

В село Кестеняво, община Омуртаг от август хората разчитат на водоноски.

В Голямо Църквище пускат водата за едно денонощие на всеки 20 дни

Села в Търговишко са на сухо от лятото

Части от шест области в страната са на воден режим заради сушата. Освен градовете Перник, Ловеч и Плевен, които са на сухо от понеделник, вода няма и в Севлиево, Омуртаг, както и в населени места в Габровско, Асеновградско и Търговишко. Основните причини са намалелите нива на водоизточниците, заради дълго продължилата суша, отчитат от ВиК дружествата.

В габровските села Горна Росица, Батошево, Шумата, Душево, Кормянско, Петко Славейков, Ряховците, Сенник и Хирево, вода се подава през ден от 17.00 до 8.00 часа на следващия ден. В Богатово, Търхово, Ловнидол, Крушево, Идилево, Добромирка и Буря, вода ще има 2 пъти в седмицата - вторник и събота. В Севлиево вечер от 22,30 до 5,00 часа налягането е много ниско и вода почти няма.

Няколко села в Асеновградско са на воден режим още от лятото, иначе в големите населени места в Пловдивска област проблем с водата няма.

На сухо са и 50 населени места в област Търговище. Между тях е и град Омуртаг, който от над половин век е с ограничения. Сега там водата тече от 5 до 9 часа и от 16,30 до 21,00 часа. Режимите са заради амортизиран водопровод, както и прогнилата вътрешна мрежа. В село Кестеняво, което е в община Омуртаг, вода пък няма въобще от началото на август. Хората там разчитат на водоноски, които се осигуряват от “ВиК” и Общината. В Голямо Църквище от август насам пускат водата за едно денонощие на всеки 20 дни. В село Презвитер Козма безводието продължава две седмици, след които чешмите текат пак за денонощие.

В Перник и селата в областта няма вода от 5,00 до 10,00 часа и от 17,00 до 22,00 часа. В Плевен и Ловеч чешмите остават на сухо от 23,00 до 6,00 часа.

В областите Велико Търново, Сливен, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград, Бургас и Стара Загора за момента няма опасност от въвеждане на воден режим, въпреки че нивата на водоизточниците са ниски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България