Режисьорът Станислав Дойнов пред „Труд“: В театъра всичко е позволено, стига да ни представя в по-добра светлина

- Станислав Дойнов, предстои ви финално за тази година представяне на пиесата „Секс, наркотици и хип-хоп“. Какви са последните промени около постановката?

- Надявам се да бъде най-доброто до този момент. С предишния екип от Стоян Стоянов-Слаш и Христо Христов-Зипо не намерихме общ път към реализацията на проекта. Те имаха едно виждане, а аз друго. Добрата новина е, че спряхме навреме. След това развалихме не само отношенията си, но и добрия тон. Всеки има своята истина и аз разбирам това. Последваха остри нападки, съжалявам единствено, че имиджът на спектакъла беше засегнат. Проблемът помежду ни се зароди, защото като продуценти те ме бяха уведомили, че са подсигурили правата, а аз като режисьор свободно мога да работя по текста на Ерик Богосян. На деветото представление разбрах, че това не е така. Прекратихме съвместната си работа. В момента работя с музикантите Траян Костов и Александър Христов. Първият е финалист в музикалното риалити X Factor, а вторият един от любимците в „Гласът на България“. Разбираме се, ние сме колеги и приятели, поддържаме страхотен дух по време на репетиции, забавляваме се. Критикуваме се, когато има нужда, и заедно работим по усъвършенстването, както на индивидуалното, така и на общото ни представяне.

- В какви отношения сте със Стоян Стоянов?

- Непознати сме. Вървим по различни пътища. Най-правилното решение беше да прекратим както професионалните, така и личните си отношения.

- Нападате се индиректно, чрез социалните мрежи. Това ли е начинът да разрешите зародилия се проблем?

- Действам спонтанно. Това е защото не търпя несправедливостта, явните лъжи и манипулацията. Аз съм такъв и смятам, че не бива да се променям. Факт е, че на моменти им обръщам повече внимание, отколкото трябва. Проблемът не е сега, той е в миналото, когато те закъсняваха за репетиции и не ми плащаха.

- Какво е мнението ви за Александър Христов и Траян Костов, с които си партнирате на сцена в момента?

- Запознахме се случайно. Те подхождат изключително сериозно към работата си, държат се на ниво, имат поглед към детайла и общата картина. Музиката, която създават е впечатляваща. Импровизациите им също. Те не са професионални актьори, но на сцена изглеждат именно такива. Театърът ги обича, надявам се и те да заобичат него. Планираме турне, ще обикаляме страната, все още не съм събрал всички градове, в които ми се иска да представя пиесата. Живот и здраве ще бъде през предстоящата 2020 година.

- Оценката на публиката успя ли да покрие очакванията ви?

- Моят баща навреме ми е обяснил, че всичко, което правим - правим за публиката. В Кърджали режисирах първото си представление, по време на спектакъла гледах хората и по-точно техните реакции. Исках да видя как приемат един комедиен жанр, справил ли съм се... Успял ли съм да ги докосна... Доволен съм. Работих упорито по „Секс, наркотици и хип-хоп“, продължавам да го правя и смятам, че творчеството ми е високо оценено. На второто представление разпознах лица, които присъстваха на премиерата, т.е. те отново да отделили сума за билет, за да ни уважат, за да видят представлението... Това е моят най-голям подарък. Моята постоянна цел.

- Какво налага заучените импровизации в сюжета? Приемате ли го като рецепта за успех?

- Нашата цел е да забавляваме. Всичко е позволено, стига то да ни представя в една по-добра светлина.

- По-рано споделихте, че ще ставате баща. На какъв етап от бременността е вашата приятелка?

- Марчела е в четвърти месец. Периодично ходи на изследвания, всичко с нея и бебето е добре. Този етап от съвместния ни живот успя да ни сближи, да ни направи едно цяло. В момента мислим за бъдещето, за това как ще живеем, какво ще правим... В дома ни се настани щастие, което няма да ни напусне. Не знам какво е чувството да си родител, но да очакваш първородна рожба е неописуемо.

- Измислили ли сте име?

Може да се каже, че да. В моето семейство има една традиция, която не е потъпквана до момента. Всеки, който ме познава, ще отгатне името от първи път.

- Как прие новината вашият баща Александър Дойнов?

- Когато Марчела ми го съобщи се сетих за татко. Взех телефона и го набрах, първосигналното ми решение беше да му го съобщя като шега. Казах: "Здравей, дядо Сашо." Разбира се, от слушалката се чу: "Защо пък дядо, аз не съм дядо?" Отвърнах, че скоро ще става и чух как изпусна апарата. Буквално първият звук беше от падането. После крясъци и викове. И двамата не знаехме какво ни се случва - за мен първо дете, за него първо внуче... В моменти като този разбираш за какво си струва да живееш. Разбираш стойността на споделеното време, разбираш колко ценни са хората до теб и се радваш, защото има на кого да се обадиш.

- Къде ще прекарате предстоящите празници и какво си пожелавате?

Планираме пътуване до Швейцария. Пожелаваме си здраве и лека бременност, останалото ще си го купим.

 

Нашият гост

Станислав Дойнов е роден на 29 юни 1986 година. Завършил е актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сърафов" в класа на проф. Красимир Спасов. Върви по стъпките на именития си татко Александър Дойнов. Работи като режисьор и премиерният му спектакъл „Секс, наркотици и хип-хоп“ вече върви на сцената на Нов Театър НДК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура