Рекорден брой жертви на коронавируса в САЩ, властите прогнозират между 100 и 240 хил. починали

Ще преминем през много тежки две седмици, каза Тръмп

Новият коронавирус е отнел живота на 865 души за последните 24 часа в САЩ, съобщи университетът "Джонс Хопкинс", предаде Франс прес.

С това рекордно увеличение общият брой на жертвите от началото на пандемията в страната вече е 3873 души.

Броят на заразените в САЩ е над 188 000.

Световният рекорд за най-много починали от Ковид-19 за едно денонощие бе поставен в Италия на 27 март (969 смъртни случая).

Белият дом прогнозира, че жертвите на коронавируса в САЩ ще бъдат между 100 000 и 240 000, ако се спазват сегашните указания за социално дистанциране, предаде Асошиейтед прес.

Прогнозите бяха представени на брифинг в Белия дом. Ако не бяха въведени мерки за спазване на социална дистанция в страната, щяха да умрат между 1,5 милиона и 2,2 милиона души, заяви координаторката на работната група в Белия дом за борба с Ковид-19 Дебора Бъркс.

Президентът Доналд Тръмп призова американците да се подготвят за тежки две седмици, но предрече, че страната ще види скоро "светлина в края на тунела".

"Искам всеки американец да е подготвен за трудните дни, които предстоят", каза Тръмп на пресконференция в Белия дом. "Ще преминем през много тежки две седмици", допълни той.

В неделя Тръмп удължи до 30 април мерките за социална дистанция, които включват призив към американците да не се събират на масови прояви, да работят от вкъщи, да се спрат училищните занятия и др.

Досега над 3700 души са загубили живота си в САЩ, а заразените в страната са 184 000 по данни на университета "Джонс Хопкинс", предаде Франс прес.

"Виждаме какво става в Ню Йорк, положението е много тежко" и "трябва да се подготвим за нарастване на числата през идните дни или следващата седмица", предупреди д-р Антъни Фаучи, един от основните съветници на Тръмп за пандемията.

"Но не бива да се обезсърчаваме от това, защото мерките за смекчаване" на разпространението на заразата "работят и ще продължат да дават резултати", добави той.

В същото време броят на заразените от новия коронавирус в Канада се е увеличил със 1111 души - от 7437 до 8548, съобщи здравното министерство, цитирано от ТАСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка