Рекорден брой инциденти в планината през 2017 г.

Рекорден брой спасистелни операции е извършила Планинската спасителна служба през 2017г.,  съобщи БНТ.

2457 са случаите, при които спасителните екипи са се отзовали на сигнал за пострадал или бедстващ планинар.

Подценяване на метеорологичните условия и надценяване на собствените ни възможности. Така спасителите от Българския червен кръст и Планинската спасителна служба обясняват нарастналия брой на инциденти в планината. Най-застрашени според експерите са любителите на зимните спортове, които често предприемат рискови действия. Оттам напомниха, че в началото на ски сезона, когато все още няма достатъчно сняг за практикуване за зимни спортове, скиорите и сноубордистите трябва да внимават с изкуствената снежна покривка.

"Специалистите го наричат технологичен сняг, който при създаването си има много твърда структура, почти като лед, но падането върху такъв терен е изключително травмиращо.", каза директорът на Планинска спасителна служба Емил Нешев.

Освен подготвени за зимни условия, специалистите призоваха планинарите да използват и мобилното приложение на спасителната служба, което дава достъп до координатите им във всеки един момент. И допълниха, че направата на планинска застраховка, е от изключителна важност, а цената е символична-между 30 и 40 лв. за година.

"Ако си спомняте прословутата акция за трите момчета в Стара планина преди три години. Тогава в деня, когато ги намерихме имаше 60 човека на терен спасители. Само сметнете командировъчните на тези хора по 20 лв. 60 по 20 са 1200 лв.", обясни Веселин Ганчев от ПСС.

От Планинската спасителна служба и Българския червен кръст използваха конференцията и за да призоват за по-бързо приемане на Закон, който да регламентира доброволчеството у нас и припомниха, че голяма част от тяхната дейности е свързана именно с доброволчеството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България