Лондон отчита рекорден наплив на мигранти от България и Румъния

Нетната миграция във Великобритания остава на рекордно високо равнище и е 327 000 души годишно, съобщи националната статистическа служба на Обединеното кралство, предаде БГНЕС.

Данните са за периода март 2015 г. - март 2016 г., т. е преди Великобритания да гласува за излизане от ЕС на референдума на 23 юни.

Поставен е рекорд по броя на пристигналите от България и Румъния – общо 61 000 души. Все пак има леко общо намаление – с 9000 души в сравнение с предишното годишно отчитане.

„Притокът на румънци и българи достигна нов максимум, макар това да се компенсира от спадането на общата миграция от държави извън ЕС”, посочват от статистическата служба.

В същото време нетната миграция от Полша и от още 7 източноевропейски страни, влезли в ЕС през 2004 г., е намаляла от 51 000 души на 40 000 души.

Други данни на Статистическата служба показват, че за първи път Полша изпреварва Индия по брой на раждания на територията на Великобритания.

Безконтролното увеличаване на нетната миграция е сред причините, обусловили изхода от референдума за членството на Великобритания в ЕС.

Британското правителство си беше поставило за цел нетната миграция да е под 100 000 души на година, припомня Би Би Си.

Бившият премиер на страната Дейвид Камерън настояваше за по-строг контрол срещу миграцията от ЕС и нарече недопустим факта, че нетната миграция надхвърля 300 000 души годишно.

Същата линия застъпва сега и Тереза Мей, която го наследи на поста министър-председател. Понастоящем във Великобритания работят 2,1 милиона граждани на ЕС, което е рекорден показател от влизането на страната в ЕС насам.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа