Рекорден брой подадени заявления за гласуване в чужбина

Рекордно висок е броят на подадените заявления за гласуване на българи в чужбина. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

„Можем да очакваме една рекордна за президентски избори активност на българските избиратели. Другото любопитно нещо е, че западноевропейска страна като Великобритания е мястото, от където пристигат най-много заявления. Това също за първи път се случва“, заяви Томов, цитиран от "Фокус". По думите му методиката за определяне на резултатите от президентските избори е публикувана като приложение към закона. „В този смисъл ЦИК няма възможност да приема методика със свое решение.

Другият говорител на ЦИК Камелия Нейкова припомни, че на парламентарните избори през 2014 г. извън страната са гласували 144 208 избиратели.

Александър Андреев допълни, че конституционосъобразността на текстовете на даден закон, който действа, не е от компетентността на ЦИК. По думите му ако в бюлетината е отразено „Не подкрепям никого“, то вотът е действителен, но не влиза в действителните гласове, въз основа на които се определя кандидатпрезидентската двойка, която е спечелила на първи и съответно на втори тур.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика