Рекорден бюджет за отбрана в Япония заради севернокорейската заплаха

Япония предвижда рекорден бюджет за отбраната в размер на 5,19 трилиона йени (46 милиарда долара) за следващата бюджетна година, за да укрепи противоракетната си защита срещу заплахите на севернокорейските ракети, предаде Франс прес, като се позова на японския в. "Никей".

Това ще бъде шестата последователна година на увеличаване на разходите за отбраната в страната. Според изданието голяма част от новото бюджетно увеличение е предназначена за покриване на разходите за американската наземна система за прехващане на ракети Иджис ъшор.

Миналата седмица японският министър на отбраната Ицунори Онодера заяви, че страната предвижда да купи от САЩ и крилати ракети с голям обсег. Това решение е спорно, защото японската пацифистка конституция забранява използването на сила за разрешаване на международни спорове.

Като цяло бюджетът на Япония за фискалната 2018 г. ще е в размер на 97,7 трилиона йени (867 милиарда долара). В него се увеличават и разходите в социалната сфера, в това число и тези за здравеопазването, допълва ТАСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят