Рекорден ръст в заемите за граждани

Най-голямо увеличение има при кредитите между 100 хил. и 250 хил. лв.

По-рядко теглят суми над 1 млн. лв.

Банковото кредитиране за граждани постигна рекорден ръст. В рамките на година заемите за домакинствата са нараснали с над 284,4 хил. броя и в края на септември достигат 2,915 млн. броя, сочат данните на БНБ. Това е ръст от 10,8%. Общата сума на отпуснатото от банките финансиране за домакинствата се увеличава с 9,7%, или с 1,895 млрд. лв. и в края на септември е над 21,419 млрд. лв. Това е много бързо нарастване на банковите кредити на фона на резултатите за 2017 г., която приключи дори с минимален спад в броя на кредитите за домакинствата, а общата сума на отпуснатото на хората банково финансиране нарасна с 6%.

Според редица експерти този голям ръст се дължи на трансформиране на бързи кредити в банкови заеми. Като причината за това са по-ниските лихви на банките, както и агресивната им политика да привличат клиенти. Това донякъде се потвърждава от два факта. Първо, има значителен ръст на най-малките банкови заеми в размер до 1000 лв. И второ, според последните данни на БНБ за бързите заеми, през второто тримесечие на годината те се свиват с 418,4 млн. лв., или с 14,7%.

Трансформирането на бързи заеми в банкови обаче е само една от причините за бързия ръст на кредитирането. Само през второто тримесечие на годината банковите заеми се увеличават с над 257 хил. броя, а общият размер на банковото финансиране за гражданите нараства с над 1 млрд. лв. Това е над два пъти повече от свиването на бързите заеми за същия период. Освен това най-голям ръст в банковото кредитиране се отчита не при отпускането на малки суми, а при сравнително големите заеми в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. За година те нарастват с 18,2% до 25,2 хил. броя, а общата отпусната с тях сума се увеличава с 545 млн. лв., до 3,622 млрд. лв. В резултат тези заеми вече имат дял от 17% от цялото банково кредитиране за домакинствата. Толкова големи заеми най-често хората взимат за покупка на имот. Брокерите на имоти потвърждават, че все по-голяма част от жилищата в страната се купуват на кредит. Като много сделки стават със 100% банково финансиране, без новите собственици да са вложили техни налични средства в имота.

Прави впечатление обаче, че намаляват заемите за граждани със суми над 500 хил. лв. и над 1 млн. лв. От юли до септември заемите на стойност между 500 хил. и 1 млн. лв. намаляват с 49 броя и достигат 628 броя. А тези над 1 млн. лв. намаляват с 32 до 290 броя.

 

По данни на БНБ

Едрият бизнес движи пазара

При малките фирми има спад

Големите компании движат пазара на банковото кредитиране, става ясно от данните на БНБ. В рамките на година големите корпоративни кредити за суми над 1 млн. лв. са нараснали с 201 броя и в края на септември те са 5062 броя. Общата отпусната чрез тях сума се увеличава с 1,108 млрд. лв. до 23,8 млрд. лв. Оказва се, че на големите фирми в страната се дължат над 88,4% от от цялото увеличение на банковото кредитиране за бизнеса, което в рамките на година е в размер на 1,253 млрд. лв.

Увеличени при бизнес кредитите в рамките на година има и при отпускането на суми в размер до 1000 лв., както и над 250 хил. лв. При заемите за фирми между 1000 лв. и 250 хил. лв. обаче има спад. Оказва се, че докато големите компании взимат кредити и инвестират в дейността си, средният и по-малък бизнес ограничава взимането на заеми за да разшири дейността си, въпреки ниските лихви. Което показва, че бизнесът в страната се движи с две различни скорости - големите компании постигат добри резултати, но при малките ситуацията е различна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси