Рекорден ръст на потребителските заеми

Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Депозитите се увеличиха с 6,5 млрд. лв.

Потребителските заеми на гражданите нараснаха със 17,7% за година и в края на февруари са в размер на 9,207 млрд. лв., обявиха от БНБ. Това представлява повторение на рекордния ръст от края на декември, който също беше 17,7%. Предоставените от банките кредити за домакинствата се увеличават с най-бързи темпове от 2009 г. насам. Само за година обемът на отпуснатите потребителски заеми нарасна с 1,381 млрд. лв. Сред основните причини за това са ниските лихви на банките и повишаването на доходите. Голяма част от българите се чувстват по-уверени във финансовите си възможности и взимат повече заеми. Все по-често хора взимат потребителски кредит дори, за да доплатят цената за покупката на имот.

Друга причина за бързото нарастване на потребителските заеми, е че банките започнаха да отпускат финансиране по-лесно. Затова много хора, които доскоро взимаха бързи заеми от различни компании, специализирани в кредитиране, вече се обръщат към банките, чиито лихви са много по-ниски. Така става трансформиране на бързи към потребителски кредити.

Жилищните заеми също нарастват с много бързи темпове. За година отпуснатите кредити за покупка на жилища нарастват с над 1 млрд. лв., или с 11,3%. Сериозният ръст на заемите на граждани накара БНБ да предприеме мерки за охлаждане на пазара. Още през септември 2018 г. БНБ определи антицикличен капиталов буфер от 0,5%, който ще важи за отпуснатите заеми от 1 октомври 2019 г. Така банките ще трябва да заделят повече резерви за всеки заем. Опасенията на БНБ са, че при бъдещо покачване на лихвите или отслабване на икономиката ще се влоши способността на хората да изплащат заемите си.

За година депозитите в банките са нараснали с 6,5 млрд. лв. Като от тях малко над 4 млрд. лв. е ръстът на спестяванията на домакинствата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси