Рекорден трансфер от Висшата лига излиза срещу България

Тази вечер българските фенове ще имат възможност да видят на живо националния отбор на Парагвай. Двата тима излизат в приятелска среща в София. В историята те са играли само веднъж помежду си - нулево равенство на старта на Мондиал 98 във Франция. Тогава голямата звезда на южноамериканците бе Хосе Луис Чилаверт. Вратарят, изпълняващ дузпи и свободни удари, и до днес си остава №2 в света по попадения, реализирани от играчи на този пост. По ирония на съдбата именно стражът е големият идол на Мигел Алмирон - настоящата звезда на Парагвай.

„В нашата родина имаме няколко големи любимци, но моят е Хосе Луис Чилаверт – признава играчът на „Нюкасъл“, който по време на световното във Франция е едва 4-годишен. - Още помня как гледах мача с Испания. Тогава имахме много добър отбор, но и блестящ треньор.“

Именно Алмирон е най-скъпият играч в селекцията на наставника Едуардо Берицо. 25-годишният полузащитник е оценяван на 20 млн. евро, въпреки че само преди година „Нюкасъл“ плати за него рекордните за клуба 24 млн. евро.

По този начин парагваецът стана най-внушителният входящ трансфер в историята на „свраките“, подобрявайки платените за Майкъл Оуен 18 млн. евро през 2005-а.

Първият досег с футбола Алмирон прави в местния отбор „Клуб 3 ноември“. Там той учи А-то и Б-то на играта. На 14 години обаче решава, че е време за нова крачка. Поканен е на проби в гранда „Насионал“, но не успява да впечатли треньорите и е освободен. Тогава чичо му Диего взима нещата в свои ръце, осигурявайки му нов пробен период, но вече в „Серо Портеньо“.

„Заведохме го с майка му в този отбор, където още 300 деца чакаха своя шанс – обяснява в днешни дни Диего. - Никога няма да забравя това, защото Алмирон беше 301-ия.“

Въпреки успешното му представяне и последвалото привличане, талантът така и не получава шанс в тима при 15 и 16-годишните. Впоследствие клубът решава да освободи част от юношите, сред които и бъдещата звезда на Парагвай. В този момент се появява треньорът Ернан Акуня, който познава отлично качествата на играча.

„Отидох при координатора и му казах, че не искам да освобождаваме това момче само, защото е слаб физически.“

Така наставникът се оказва ангелът хранител на младия футболист. И Алмирон не пропуска своя шанс. По-късно играчът е част от тима, спечелил титлата на Парагвай. През 2015-а преминава в Аржентина, за да облече екипа на „Ланус“. В рамките на само една година полузащитникът вдигна нови 3 трофея – Копа Бичентарио, Суперкупа на страната и нови златни медали от шампионата. Първият от тях е осигурен именно след негов гол, единствен във финала с „Расинг“. Добрите му изяви са следени от редица клубове от цял свят, а новият трансфер се пече. Той е реализиран само година и половина по-късно. В края на 2016 година Алмирон вече е в страната на неограничените възможности. „Атланта Юнайтед“ плаща 8 млн. долара за правата му. По време на сезона в САЩ играчът 7 пъти попада в отбора на кръга, а в края на кампанията е част от идеалната единайсеторка. Обявен също и за най-добър новопривлечен играч в шампионата. Година по-късно Алмирон е неудържим, реализирайки 12 гола и 14 асистенции. Отново попада в отбора на сезона, но този път индивидуалните призове са подплатени и с титлата на САЩ. След триумфа празненствата продължават 3 дни, а обиколката с трофея финишира в стрийптиз бар заедно с целия тим на „Атланта“.

Така в рамките на само 2 години националът на Парагвай постига всичко в МЛС, а щатското първенство се оказва само част от пъзела на Мигел. Тепърва предстои път към Европа. В началото на 2019-а „Нюкасъл“ се оказва най-настоятелен за подписа на Алмирон. Началото на кариерата му във Висшата лига е трудно. Липсват онези негови избухвания, така характерни досега в играта му. Отгоре на всичко треньорът, привлякъл го в отбора - Рафаел Бенитес си тръгва. Понастоящем парагваецът все още чака първия си гол в елита на Англия. Представянето му не се оценява високо при „свраките“, но последните информации от Острова показват, че Миги, както го наричат близките му, започва да възвръща формата и самочувствието си. Според жестоката иначе преса във Великобритания, Алмирон е взел дейно участие в 3 от последните 6 гола на „Нюкасъл“. Срещу името му обаче продължават да стоят нули по отношение на попадения и асистенции. За Парагвай представянето на звездата също е относително – един гол и 2 червени картона в 38 мача. Но под ръководството на селекционера Берицо той е сочен за един от основните играчи. И това е напълно логично, все пак Алмирон е шампион на 3 държави и най-скъп футболист в историята на „Нюкасъл“.

Последните събития в родния футбол показват, че българските национали нямат добри спомени от сблъсъци със звезди от Висшата лига. Но този път може да е различно, все пак не става въпрос за официален мач, а за контрола. Освен това всяко начало носи своите позитиви, а „лъвовете“ посрещат Парагвай с нов треньор в лицето на Георги Дерменджиев. Двубоят е и първи след ерата „Борислав Михайлов“ в БФС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят