Рекордно ниска безработица в Шуменско

Равнището на безработица за област Шумен през м.г. е изключително ниско - 10,4% Това отчитат от Агенцията по заетостта и обясняват, че нивото е дори под постигнатото през 2008 г., когато хората без препитание са били 11,4%. Регистрираните безработни в бюрата по труда от областта са 7 898 за м.г. при 9 469 за предходната година.

В град Шумен средногодишното равнище на безработица е 3,4%. Броят на регистрираните безработни средно за м.г. е бил 1 524 при 1 620 за предходната.

Значителен принос за постигнатото намаление има активната работа с регистрираните безработни лица, приоритетно с най-уязвимите групи на пазара на труда и подпомагането им за включване в трудова заетост, коментират от Агенцията. В резултат на интензивната работа на екипите на бюрата по труда от област Шумен 1128 неактивни лица, които не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа, са привлечени за ползване услуги на Агенция по заетостта. Били са активирани, чрез организиране на трудови борси, информационни събития, срещи със завършващите образование, както и чрез работата на медиатори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България