Рекорд! Атлети от 48 страни идват в София

Първият рекорд в 35-то издание на Софийския маратон вече е факт, още преди старта на надпреварата в неделя. У нас пристигат състезатели от 48 държави, а досега от най-много страни са бягали през миналата година – 43.

На класическата дистанция от 42,195 км ще се включат над 550 атлети, като елитните състезатели при мъжете са 12 - от Руанда, Етиопия, Мароко и Кения. Двама от тях имат впечатляващо време под 2,12 часа – етиопецът Доди Гемеда (2:09,42) и мароканецът с италиански паспорт Ахмет Насер, който е и временен лидер. При жените 6 са класните бегачки, сред тях е и фаворитката за джакпота от 20 000 лв. Рут Матебо (Кения).

“Имаме желание да каним най-добрите състезатели, но обиколката от 10,550 км, по което стартират и всички останали участници в състезанието, е крайно недостатъчна и елитните атлети не могат да си направят времената – обяви директорът на маратона Даниел Дуков. - Вероятно трасето ще бъде променено от следващата година.“

На старт ще излязат над 4000 бегачи, които ще премерят сили в още 3 дистанции – 10 км, 21 км и масов старт на 3 км.

По време на надпреварата ще бъдат определени и държавните шампиони на маратон, както и отличен най-добрият софиянец. „Наградният фонд е 60 000 лв., но джакпотът от 20 000 лева, а ще има и още бонуси, като общо ще бъдат раздадени 90 000 лева“, поясни Анатоли Илиев от „София 2018 - европейска столица на спорта“, един от организаторите на надпреварата.

------------------------

katra

Затварят улици

От 6 часа до 16 часа в неделя ще бъдат затворени улиците за движение, по които ще мине Софийският маратон. Стартът и финалът са от националния стадион „Васил Левски“. Трасето обхваща булевардите „Евлогий Георгиев“, „Партиарх Евтимий“, „Витоша“, „България“ „Петко Ю. Тодоров“, „Арсеналски“, „Черни връх“, „Драган Цанков“ (виж схемата). Отново надпреварата ще бъде с благотворителна цел, като вече са събрани 2500 лв., които ще бъдат дарени на природен парк „Витоша“. „По трасето ще помагат и стотици доброволци“, уточни Елин Герджиков, председател на Столичния общински съвет. А Добромир Карамаринов, президент на БФ Лека атлетика, призова жителите и гостите на столицата да излязат и да аплодират стартиралите в маратона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт