Рекорд по самоубийства държи Североизтокът

Да намалеят с 10% опитите за самоубийства в България, е основна цел на НЦОЗА.

Всеки десети случай е фатален

В България всеки десети опит за самоубийство завършва със смърт. Най-висок дял на фаталните изходи има в Североизточния регион на страната - 12 умирания на 100 000 души население, а най-ниска е смъртността в Северозападния регион - 6 умирания на 100 000 души население. Това показват последните данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за 2015 г.

Най-често опити да се самоубият правят безработните, следвани от пенсионерите и работещите, посочват още от НЦОЗА. В България всеки ден най-малко осем души се опитват да посегнат на живота си. Смъртността от самоубийства представлява 0,6% от общата смъртност за изминалата година у нас.

Всеки втори опит за самоубийство е свързан с конфликти в семейството. Причината при 43% от хората, опитали да сложат край на живота си, са проблемите в най-близкото им обкръжение, най-често със съпрузите и родителите.

Втората по честота причина за самоубийствените опити са психичните разстройства (12% от регистрираните случаи), следвани от несподелена любов (8%) и тежко телесно страдание (7%). Финансовите проблеми са на шесто място (4%). Заради загуба на работа на живота си посягат 1-2% от всички, опитали да се самоубият.

През 2015 г. тази смъртност е 9 на 100 000 души население. Мъжете умират 3 пъти по-често, отколкото жените, въпреки че жените правят повече опити.

Да намалеят с 10% опитите за самоубийства в България, е основна цел на проекта “Подобрени услуги за психично здраве” на НЦОЗА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България