Рекорд! 3000 спортисти на старт в Пьонгчан

Въпреки проблемите с руските спортисти и заплахите от политическото напрежение на Корейския полуостров, зимните олимпийски игри в Пьонгчан ще поставят рекорд за най-многобройно участие. От 9 до 25 февруари на старт ще застанат 2925 състезатели от 92 страни, което е повече от предишните игри в Сочи през 2014-а. Тогава участниците бяха 2858 от 88 държави.

Най-голямата делегация ще е на САЩ – 242 спортисти, което също е рекорд в историята на зимните игри. Очаквано домакините от Република Корея също ще се радват на най-многобройно участие – 144. Северните им съседи пък ще бъдат представени от 22 състезатели, 12 от които са хокеистки от обединения корейски отбор.

Дебют на зимни олимпийски игри ще направят 6 страни – Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Нигерия и Косово. Шест нови дисциплини са добавени към програмата – биг еър (сноуборд), масов старт (кънки бягане), двоен микст (кърлинг) и отборно състезание в алпийските дисциплини на ските. Така общият брой на медалите нараства на 102 комплекта – също рекорд в историята на игрите.

Разширената география на зимните спортове доведе до любопитен факт – очаква се 5% от участниците да са мюсюлмани. Това принуди домакините да се подготвят и за състезателите мюсюлмани. За тях ще има халална столова, която ще сервира ястия, приготвени според религиозните изисквания.

Днес в олимпийската столица се очаква да пристигне и президентът на МОК Томас Бах. В Пьонгчан се очакват и 26 държавни глави и премиери от 21 страни.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт