Рекс Тилърсън е новият държавен секретар на САЩ

Рекс Тилърсън положи клетва като държавен секретар, след като получи одобрението на американския Сенат, съобщава Би Би Си. Първите думи на новия първи дипломат на САЩ бяха благодарност към президента Доналд Тръмп, който присъства на церемонията в Белия дом:

Получих и огромен поток от великолепни писма с насърчителни думи от хора от цялата страна, които не познавам. Техните послания наистина ще ми напомнят, заемайки поста държавен секретар, че като служа на този президент, аз служа на техния интерес и ще представлявам интересите на целия американски народ винаги и по всяко време, увери бившият шеф на петролната компания „Ексон Мобил“.

За утвърждаването на Тилърсън гласуваха всичките 52-ма републикански сенатори. В крайна сметка към тях се присъединиха и 4-ма от демократите.

Същевременно стана ясно, че първият външен мнистър от чужбина, когото ще приеме Рекс Тилърсън, вече като държавен секретар, е германският - Зигмар Габриел. Габриел заяви преди визитата си днес, че ще занесе във Вашингтон послание на приятелство и доверие, независимо от размяната на критики между двете страни.

По-рано тази седмица бъдещият ръководител на нов съвет за търговията към Белия дом Питър Наваро обвини Берлин, че използва "силно занижена стойност" на еврото, за да "експлоатира" САЩ и партньорите им от Евросъюза.

Президентът Доналд Тръмп пък е критичен към германската политика на отворени врати към бежанците, а канцлерът Ангела Меркел на свой ред осъжда указа му, който забранява на граждани от седем мюсюлмански държави да влизат в САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка