Рекс Тилърсън пристигна в Кувейт

В опит да разреши кризата в Персийския залив

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън пристигна днес в Кувейт, първи етап от негова обиколка в района на Персийския залив, за да се опита да преодолее патовата ситуация в кризата между Катар и съседни страни, които са стратегически съюзници на Съединените щати, предаде Франс прес, като се позова на Държавния департамент. Очаква се Тилърсън да посети също Катар и Саудитска Арабия.

Няма видим напредък за намиране на изход от кризата, въпреки опитите на Кувейт да посредничи между Катар и неговите опоненти. Всички страни остават на първоначалните си позиции, отбелязва Франс прес, цитирана от БНТ.

Преди да замине за Персийския залив, Тилърсън посети Турция, където също обсъди кризата около Катар. Очаква се тази вечер в Кувейт той да бъде приет от емира шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах и да се срещне с министъра на външните работи шейх Сабах Халед ах Хамад ас Сабах.

Външните министри на Великобритания, Германия и Оман, както и високопоставен представител на ООН, вече посетиха района на Персийския залив, за да предложат помощта си за преодоляване на безпрецедентната криза, посочва Асошиейтед прес.

Агенцията припомня, че на 5 юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар, обвинявайки богатото емирство в подкрепа на тероризма и сближаване с шиитски Иран - регионален съперник на Рияд, заклеймен от президента на САЩ Доналд Тръмп. На 22 юни четирите страни представиха на Доха списък с 13 искания, включващи спиране на телевизия Ал Джазира и ограничаване на отношенията с Техеран. В замяна те предложиха да отменят икономическите си санкции, включително затварянето на единствената сухопътна граница на емирството.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят