Ремонтират емблематичната за Свищов църква „Св. Троица“

За обновяването на храма са осигурени около 50 000 лева

Цялостно пребоядисване предстои да бъде направено във вътрешността на свищовския храм „Св. Троица“. Кметът на крайдунавския град Генчо Генчев уточни, че средствата за ремонтите са осигурени съвместно от община Свищов, Великотърновската света митрополия и Комисията по вероизповедания към Министерски съвет. В обновяването на храма ще бъдат вложени около 50 000 лева. Предстои пълно пребоядисване, освежаване на стените и таваните, както и изграждане на подложка за стенописи, която ще гарантира задържане на цветовете и предпазване на тяхното избеляване.

„За съжаление средствата няма да стигнат за реставрация на стенописите на храма, но и това което предстои да бъде направено, не е малко, защото стените са опушени. Такъв ремонт не е правен от много години. Очаква се дейностите да приключат през октомври", обясни Генчев.

Храмът „Св. Троица“ е емблематичен за Свищов. Той е дело на майстор Колю Фичето, а богатата 150-годишна история на храма пази спомени от посещението на Негово Императорско Величество Цар Александър II през 1877 година, след Освобождението на Свищов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони