Ремонтират манастира „Св. Св. Петър и Павел“ в Свищов

В старата сграда на обителта от 1913 до 1836 година е пребивавал Неофит Бозвели

По съвместна инициатива на община Свищов и архиерейското наместничество, започна ремонт на най-старата историческа сграда в манастира „Св Св. Петър и Павел“. Светата обител е паметник на културата. В най-старата сграда е живял и работил от 1813 до 1836 година Неофит Бозвели – будител за просвета и културно възраждане на българския народ, и борец за независимост на българската църква.

На тази постройка е предвидена реконструкция, като в момента се подновява част от покрива.

„В духовен план тя е най-наситена с благодат поради присъствието на редица бележити духовници“, споделя монахиня Агнеса, която е материално отговорно лице в манастира.

По думите и сградата е осветена от самото присъствие светия човек Неофит Бозвели, който е живял в нея, както и от редицата свети лица от най-висок сан, които са пребивавали в сградата и са били достойни негови последователи. Такива са и двете игуменки майка Таисия, която още от 5-годишна е била в манастира, както и майка Ксения, която има голям принос за построяването на новата жилищна сграда и параклиса. „Все много благодатни жени, които са били изключително предани и които са погребани в двора на манастира.“, споделя монахиня Агнеса.

Успоредно с ремонтните дейности на сградата ще бъде облагороден и дворът на манастира, в който почиват тленните останки и на големите дарители на Свищов Еленка и Кирил Аврамови, и Димитър А. Ценов, които даряват средства за построяването на Първото българско читалище и Висше търговско училище в Свищов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони