Ремонтират основно пътя към Преображенския манастир край Търново

Ремонтират основно пътя към Преображенския манастир край Велико Търново. Отсечката, която свързва историческата светиня с първокласното шосе Велико Търново – Русе, ще бъде цялостно преасфалтирана и разширена. Оформени ще бъдат също пътните банкети, ще бъде извършено и просветляване.

Ремонтират основно пътя към Преображенския манастир край Търново

Вчера следобед кметът на Велико Търново Даниел Панов провери хора на дейностите и се увери в напредналата фаза на строителните работи. За последно пътят към Преображенския манастир е бил ремонтиран от 70-е години на миналия век.

Реконструкцията стана възможна, след като наскоро Община Велико Търново получи целева финансова подкрепа от републиканския бюджет в размер на 250 065 лева. Отпуснати бяха още  1 167 902 лева за строителство на нов мост над р. Янтра, част от пътя между Старата столица и с. Шемшево. В цената за новото съоръжение влиза също оформяне на подходите към него, както и събаряне на стария мост, чийто свод частично рухна след обилните февруарски снеговалежи.

Целевите разходи бяха предложени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Приоритетното разглеждане на проектите е в резултат на водените от кмета Даниел Панов разговори и изготвените от екипа му мотивирани проекти, както и благодарение на подкрепата на народния представител от региона и председател на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов. Строителните дейности имат за цел предотвратяване и преодоляване на последиците от бедствия, както и възстановяване на нанесените непредвидени щети по инфраструктурата.

За новия мост край с. Шемшево с държавните институции текат съгласувателните процедури, предшестващи издаването на строително разрешение. След изграждането на съоръжението ще бъде възстановена нормалната транспортна свързаност на Велико Търново със селата Шемшево, Буковец, Пушево и Леденик. Очаква се процедурите, предшестващи строителството, да приключат в рамките на месец.

При последното си посещение в старопрестолния град регионалният министър Николай Нанков заяви, че в най-скоро време ще бъде осигурено финансиране за още две важни транспортни отсечки. Предвидена е пълна рехабилитация на републикански път III-514 Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица, както и на отсечката между селата Самоводене и Ресен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони