Ремонтират с дарения третия храм-паметник у нас

"Св.Св.Кирил и Методий" във Велики Преслав отваря за Цветница

Един от трите храм-паметници у нас "Св.Св.Кирил и Методий" в старата столица Велики Преслав усилено се ремонтира с дарения. Преди Цветница църквата трябва да отвори врати.

Тя е с преобразена вътрешност - по стените и сводовете й вече няма и следа от влагата и плесента, които ги бяха превзели. Положена е нова бяла мазилка. Върху нея вече може да се иконописва, казва свещеноиконом Николай. Предстои и обработка на дърворезбования иконостас срещу вредители.

Ремонти в 90-годишната църква вървят от 2017 г., когато Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отпусна 3000 евро и към това непрекъснато се добавят средства от сърцати миряни. Вече е подменена обшивката на красивите църковни кубета, а тази есен ще бъде довършено покритието и на централния купол. Отвън църквата ще бъде цялостно санирана. Едва когато е сигурно, че влага няма да застраши стените, ще се пристъпи към иконописване.

Дори и по време на ремонтите, църквата не спря да приема християни и в събота и неделя свещниците бяха пълни. Валят заявки за кръщенета, местни хора и гости на старопрестолния град ще могат да се черкуват на големите християнски празници, които предстоят.

Църквата във Велики Преслав е третият храм-паметник в България след "Александър Невски" и църквата край град Шипка. Построен е с решение на Народното събрание от 1885 г., по повод 1000 г. от смъртта на Св. Методий и цар Симеон Велики, а на 12 май се навършват 90 лета от освещаването му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони