Ремонтират с 1,2 млн. лв. най-голямото читалище в Община Лясковец

Културното средище не е ремонтирано от половин век

Община Лясковец реализира два проекта, насочени към обновяване на най-голямото читалище в общината – НЧ „Напредък-1870“, намиращо се в общинския център. Читалището е с близо 150-годишна история. Културната институция е създадена преди 147 години и в последния половин век не е ремонтирана.

Вече е изпълнен единият проект „Енергийна реконструкция и модернизация на читалище „Напредък-1870”, финансиран със средства от Национален доверителен екофонд в размер на 753 000 лв. Строителните дейности по внедряване на мерки за енергийна ефективност стартираха в началото на месец април и приключиха през юли. С реализирането на проекта е подменена старата дървена дограма с нова с PVC и алуминиеви профили и стъклопакет. Положена е топлоизолация на външни стени, основно са ремонтирани и топлоизолирани покривите, като е изпълнено ново покритие с топлоизолационни покривни панели и е подменена системата за покривно водоотвеждане.

Подменен е стария парен котел с водогреен на природен газ и е въведена система за автоматично управление на отоплението. Изградена бе нова отоплителна и вентилационна инсталация като са оптимизирани разходите за вентилация и отопление в зрителната зала на читалището. Иновация за проекта е монтирането на датчици за контрол на температурата и нивата на въглероден диоксид във въздуха. С реализацията на мерките за подобряване на енергийната ефективност се очаква да се постигнат енергийни спестявания в размер на 600 MWh и намаляване на емисиите CO2 с 150 t.

Облагодетелствани от реализацията на проекта са всички граждани на община Лясковец, ползващи услугите на читалището и библиотеката, творци, възпитаници на танцовите школи, на музикалната школа, певчески групи и млaдитe твopци oт литepaтypeн клyб „Вдъхнoвeниe”, клуб „Млад етнограф”, фотоклуб и кyклeнo-тeaтpaлнoтo cтyдиo „Пинoкиo”.

Вторият проект „Ремонт и обновяване на читалище „Напредък-1870”Проектът е одобрен и е на обща стойност 400 000 лева.

Освен вътрешни ремонтни работи, се предвижда доставка на обзавеждане за сцената и столовете в салона, сценично осветление, звукотехническо оборудване - озвучителна система, както и устройство за придвижване на инвалидни колички.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България