Ремонтират три обществени чешми със замърсена вода край Сливен

Три  обществени чешми край Сливен ще бъдат ремонтирани - съобщиха от "В и К" в Сливен. Едната е църковна, другите две са туристически. И трите са дали отклонения на питейната вода от нормите при извършените от водоснабдителното дружество лабораторни анализи.

Най-напред ще бъдат направени ремонтите на посещаваната чешма в местността Халката в Балкана, която е с най-лоши микробиологични показатели. Голямата й замърсеност се дължи на факта, че туристическата пътека и кът за отдих минават върху водохващането. Другите обекти са чешмата "Трите чучура" по пътя за с.Бяла и манастирът "Св.Илия" край с.Чинтулово. В манастира, в сътрудничество със Сливенската митрополия и отец Мариян ще бъдат обследвани водохващането и довеждащите тръби, за да бъде изяснени причините за замърсяването на питейната вода. Ктиторите на новия православен храм в местността Тодоровото аязмо са поели ангажимент със собствен ресурс да подменят 10-метрова тръба, която свързва извора с чешмата. Пробите са показали, че водата при извора е чиста за разлика от чешмяната.

Изследването на питейната вода от обществените чешми започна в началото на май и приключи в средата на август  по идея на сливенската фондация "Стария бряст". За този период бяха направени анализи на близо две трети от 60-те посещавани горски, туристически и други обществени чешми край областния град. Оказа се, че водата от 22 е с отклонения над допустимите норми.

"Никой друг воден оператор в страната не е подкрепил подобна обществена инициатива" - заяви председателят на фондацията Стефан Стефанов. Кампанията ще продължи и през следващите три сезона, за да се потвърди чистотата или замърсеността на чешмите.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България