Ремонти на знакови стари сгради в София

Зам.-кметът на София доц. Тодор Чобанов провери ремонта на Столичната библиотека.

Къщата на Яворов може да стане общинска, реставрират дома на Фингов

Започва реконструкция на Столичната библиотека

Предстоят ремонти на знакови стари сгради в София. Това съобщи столичният зам.-кмет доц. Тодор Чобанов по време на проверка на реконструкцията на фасадите на сградата на Столична библиотека на пл. „Славейков”. “На финала е обществената поръчка за избор на проектант за цялостно проектно решение за основен ремонт на сградата, какъвто не е правен никога. Междувременно докато тече това проектиране имахме сериозно безпокойство за състоянието на някои от фасадите. Затова преди основния ремонт ще бъдат обновени две фасади, които ще са готови между 15-ти и 30-ти септември”, съобщи доц. Чобанов.

Ако в четвъртък Столичният общински съвет одобри негово предложение, общината ще се включи търг, за да придобие къщата на Пейо Яворов. „ Ще извършим и необходимите ремонти. Сградата има нужда от конструктивно укрепване”, обясни доц. Чобанов.

Наследниците на Райна Княгиня и столичната администрация са започнали проект за ремонта на нейната къща. Ако СОС одобри обекта, дейностите

стартират тази година. Там ще се създаде музей на бележитата българка, посветен на това, че тя е основател на акушерното дело в София.

Доц. Чобанов съобщи и, че къщата на арх. Георги Фингов ще бъде реставрирана в оригиналния є вид.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони