Ремонтът пред НДК ще бъде завършен през ноември

Реконструкцията на обекта струва 5 млн. лв.

Работи се активно на площадното пространство пред Националния дворец на културата и ремонтът се извършва в срок, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова. По план дейностите трябва да завършат в средата на ноември, ако времето позволи. Този срок трябва да бъде спазен, иначе фирмата ще търпи санкции, увери кметът.

Беше направена цялостна хидроизолация и вече се подреждат гранитните плочи. Сменят се парапети, ремонтират се стълбища, като се полага камък, а не плочи. Цялата стойност на обекта е около 5 млн. лв., като 2,5 млн. лв е договора с изпълнителя, и гранитните плочи също са на подобна стойност. Това са инвестиции от бюджета на Столичната община.

„Тези 12 дка. площ пред НДК бяха извадени от ремонта на парка на НДК миналата година, защото се оказа, че няма хидроизолация“, подчерта кметът. По думите й, този площад не е ремонтиран откакто е построен.

Столичния кмет потвърди и становището на Министерството на културата, за полагането на асфалт по бул. „Дондуков“ в отсечката от ул.“Раковски“ до бул.“Васил Левски“. Искането там да бъде положена асфалт, а не павета, бе на Столична община. Кметът смята, че промяната на вида настилка няма да удължи срока на ремонта. Във връзка с оплаквания на граждани, че по булеварда няма пешеходни пътеки, кметът обясни, че това е така, защото ремонтът още не е приключил.

22407794_1826641037363241_695000777_nФандъкова коментира и изготвената от Столичния общински съвет нова наредба за обществения ред, която регламентира шумът, използването на фойерверки, дейността на уличните артисти и др. Тя обясни, че наредбата все още подлежи на обществено обсъждане, след което трябва да се гласува от Общинския съвет.

След санкциите на Столичната община към две фирми заради некачествени ремонтни дейности и поддръжка по софийски улици това лято, Фандъкова коментира, че може да има още прекратени договори. Това би се случило, по думите й, ако фирмите не се стегнат и не си свършат работата.

Фандъкова очаква до края на седмицата да започне изпълнението на проекта за монтиране на лъва от Военноисторическия музей. Поставянето на реставрирания лъв от паметника на загиналите за свободата и независимостта на България от Първи софийски и Шести търновски полкове пред НДК ще бъде първият знак за възстановяването на историческия паметник.

„Това е пилотен малък проект, който обявихме, че ще бъде изпълнен още тази есен. Той е само за въстановяването на лъва в автентичния му вид с околното пространство, такова каквото сме го виждали на снимките. Големият проект за войнишките паметници се подготвя. За него ще бъде обявен конкурс“, уточни Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България