Ремонт на 20 ключови улици в София това лято

Йорданка Фандъкова Снимка: Пламен Стоименов

Реконструкции на бул. „България“, „Монтевидео“ и „Тодор Каблешков“

Търсят изпълнител за тунела на входа за „Люлин“

Около 20 ще са големите ремонти на улици и булеварди в София това лято, съобщи на брифинг кметът на града Йорданка Фандъкова. Някои от реконструкциите ще продължат и следващото лято. „Бюджета е от различни източници. Големите обекти, които са част от проектите по ОП „Региони в растеж“ са на стойност близо 88 млн. лв., а от бюджета на Столична община имаме 37 млн. лв. за основни обекти“, обясни Фандъкова. Тази година сериозно внимание се обръща и на ремонтите на малките улички. За квартални улици и тротоарите общината е отделила 39 млн. лв. С 10 млн. лв. тази и следващата година ще бъдат обновявани тротоари из цяла София. Ще бъдат подменяни трамвайни линии по ул. „Граф Игнатиев“, ул. "Каменоделска", бул. "Цар Борис III" и част от бул. "България".

Един от сериозните ремонти, който предстои е този на ул. "Граф Игнатиев" и пространството в района. Той започва на 8 май. Ремонтът ще стартира шумно, защото ще бъдат премахвани трамвайни релси. Преди да бъде обновено пространството, ще бъде сменена и ВиК мрежата. Реконструкцията на района започва поетапно от ул. „Алабин“.

Ще се сменя и трамваен релсов път на кръстовището на булевардите „България“ и „Акад. Ив. Е. Гешов“. Ремонтът започва на 1 юли. До средата на август ще бъде спряно движението на трамвая в района. В края на май пък започва цялостен ремонт на подлеза на двата булеварда.

Очаква се идните месеци да започне и реконструкцията на бул. „България“. Началната дата все още не е ясна. Тя зависи от това кога ще приключи обществената поръчка за избор на изпълнител. Ако по търга има обжалвания, ремонтът може да стартира и другото лято. Тази година общината има намерение да ремонтира участъка от булеварда между бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” и бул. „Гоце Делчев“. „За да спрем кърпенето на големите булеварди, започнахме предприехме тяхната цялостна реконструкция. Остана бул. „България“, коментира Фандъкова.

От 1 юли пък започва разширението на бул. „Монтевидео“ в участъка от ул. „Боряна“ до бул. „Н. Петков“. От 1 юни пък ще довършват разширението на бул. „Тодор Каблешков“ при кръстовището с бул. “Цар Борис III“.

Преасвалтирането на бул. „Христофор Колумб“ в кв. „Дружба“ ще стартира след 15 юни, а това на Източната тангента ще е след 15 май. Ще бъде преасвалтиран и участък от бул. „В. Левски“ от Ректората до бул. „Патриарх Евтимий“, което стартира в края на юли. До седмици започва и разширението и преасвалтирането на ул. „Филип Кутев“.

За други от реконструкциите не може толкова конкретно да се говори за дати, тъй като в момента текат процедури по избор на изпълнител, но общината иска да ги стартира тази година. Става въпрос за подмяната на трамвайни релси и реконструкцията на ул. „Каменоделска“. Ще бъде обновена и ул. „Солунска“ от бул. „Хр. Ботев“ до бул. „Витоша“.

Очаква се, след изборът на изпълнител, и ремонт на бул. „Пенчо Славейков“, ул. „Цар Симеон“ в участъка от бул. „Хр. Ботев“ до ул. „Опълченска“, както и кръговото кръстовище на бул. „Климент Охридски“ и бул. „Андрей Ляпчев“. Търси се изпълнител, който да ремонтира и тунела на входа на кв. „Люлин“, който, по думите на Фандъкова, не е ремонтиран цялостно откакто е построен. Това лято се ремонтира и тунела под НДК.

Друга група реконструкции зависят от отчуждителни процедури, които в момента се извършват. Общината, обаче, има финансовата готовност да ремонтира тези обекти. Такъв е планираният ремонт за Източната тангента от Северната скоростна тангента до бул. „Владимир Вазов“, както и този на „Ломско шосе“ до Околовръстния път. Подобни са случаите и с булевардите „Петър Дертлиев“ и „Рожен“.

Предстои да бъде обявена общественa поръчка за ремонта на бул. „Тодор Каблешков“ от бул.“България“ до ул. „Костенски водопад“. „Целият проект е свързан с изграждане на трамвайно трасе. Навсякъде където по градоустройствени решения трябва да се изградят трамвайни трасета, оставяме по средата обособеното пространство, за да може накрая да се изгради и трамвайния релсов път“, каза Фандъкова.

До края на май трябва да бъде избран изпълнител за реконструкцията на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“.

Предстои и избор на изпълнител за зоната около храм-паметника „ Св. Александър Невски“. Ремонтът ще бъде извършен на етапи, като от общината се надяват да стартира тази година и да приключи следващата. Ремонтира се не само пътни настилки в района, но и се обновяват паркови пространства. В тази зона е включена например градинката „Кристал“, както и тази между СУ „Климент Охридски“ и Народното събрание.

„Продължава и строителството на метрото с много сериозни темпове. Обявихме и един подобект който е изключително важен и свързан със затруднения в движението. Това е изграждането на шахта и съоръжения за отклоняване на линиите на метрото към кварталите „Слатина“ и „Гео Милев“ на бул. „Ев. и Хр. Хеоргиеви при Военна академия“, обясни Фандъкова. Заради обекта на 27 април се променя движението по булеварда.

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова:

Няма да плащаме за зле свършена работа

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви и че, контролът за качеството на фирмите ще е сериозен. „Няма да плащаме за зле свършена работа“, заяви тя. Контролът на големите обекти ще е на надзорните фирми и екипа на Столична община, а в този на вътрешнокварталните улички и тротоарите ще участват сериозно районните кметове. Без подпис на районен кмет не се изплащат средствата на съответните фирми.

Повечето от обектите са свързани със затруднение в движението. С целия екип сме оценявали и правили графика, така че да има по-малко затруднения в движението, но при всички случаи затрудненията ще бъдат факт“, каза Фандъкова. Тя обеща ремонтите да бъдат направени главно през летните месеци – юни, юли и август. При всички случаи, обаче, ще има и обекти, които ще продължат и след това, обясни кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България