Републиканските планове за отмяна на „Обамакеър“ отново са заплашени

Трети сенатор се обяви срещу законопроекта

Последният опит да се премахне „Обамакеър“ е отново на ръба на провала, след като трети сенатор от американската Републиканска партия, се обяви срещу законопроекта, пише The Telegraph.

За да премине успешно, законопроектът срещу „Обамакеър“ трябва да получи поне 50 гласа в американския сенат.

Новият удар срещу плановете на президента Доналд Тръмп дойде, след като стана ясно, че законопроектът съставен от Линдзи Греъм и Бил Касиди, може дори да не бъде гласуван.

По-рано Джон Маккейн и Рон Пол заявиха, че няма да подкрепят законопроекта на партията си, според който здравната система, въведена от Барак Обама, ще бъде премахната.

Малко по-късно се разбра, че сенатор Сюзън Колинс от Мейн се е обявил срещу републиканския законопроект, който според него ще остави милиони граждани без застраховки и адекватни здравни услуги.

Последният вариант на законопроекта предвижда отделните щати да решават ключови здравни въпроси самостоятелно. Много от консерваторите се противопоставиха на своя президент заради това, тъй като подобна трактовка дава възможност на някои щати да запазят елементи от „Обамакеър“.

Сред умерено настроените сенатори също има нежелание да се подкрепи законопроекта, тъй като дава възможност на щатите да премахнат някои защити от „Обамакеър“, като например забраната на застрахователите да отказват услугите си на хора, които вече са болни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка