Републиканците в Конгреса на САЩ отложиха гласуването на здравната реформа

Републиканците в американския Конгрес отложиха гласуването на здравната реформа, която е едно от ключовите предизборни обещания на президента Доналд Тръмп. До мярката се стига след като независимата бюджетна комисия в Конгреса посочи, че ако законопроектът бъде приет, десетки милиони американци биха загубили здравните услуги, предаде БНР.

В същото време разцепление в редиците на републиканците лиши партията от нужното мнозинство за прокарване на закона. В желанието си да потуши опозицията президентът Доналд Тръмп покани сенатори в Белия дом. На срещата той заяви, че ще е добре ако законът бъде приет, но ще подходи с разбиране, ако не се стигне до приемането му.

От своя страна лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл обяви, че е готов на компромиси, а след срещата с президента каза, че е постигнат прогрес. Маконъл допълни, че републиканците трябва да намерят решение, защото те са били избрани от гласоподавателите именно за това. За прокарване на акта, който цели замяната на здравната реформа на президента Барак Обама, републиканците могат да си позволят не повече от двама сенатори от техните редици да гласуват против. Към момента поне петима техни сенатори са против.

Центристите в партията смятат, че проектозаконът ще лиши уязвимите им избиратели от услуги, а крайнодесните виждат в закона твърде голяма намеса на правителството. Нито един демократ не подкрепя предложението с аргумента, че приемането му ще бъде пагубно за стотици хиляди, които ще останат без достъп до здравни грижи. Но лидерът на демократите в Сената Чък Шумър посочи, че партията е готова да работи с републиканците ако те се откажат от идеята си да намалят парите в здравния бюджет за бедните.

Едно от заложените положения в проекта е съкращения в програмата на правителството "Медикейд", която е насочена км американците с ниски доходи. Първоначално вотът се очакваше тази седмица, но сега остава за след ваканцията около Деня на независимостта. Тогава конгресмените ще имат три седмици да гласуват здравната реформа преди да излязат в летен отпуск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка