Реставрират Преславското златно съкровище

Äâóñòðàííàòà çëàòíà îãúðëèöà îò Ïðåñëàâñêîòî ñúêðîâèùå ùå çàìèíå çà Ìàéíö â êðàÿ íà 2017-òà

Над 170-те предмета от Преславското златно съкровище, една от най-богатите и бляскави находки от българското Средновековие, ще бъдат подложени на консервация и реставрация в Германия. Там вече се намират половината от накитите. Реставрацията е по съвместен проект с Римско-германския централен музей в Майнц, Националния археологически институт с музей при БАН и Историческия музей във Велики Преслав, каза неговият директор Пламен Славов. До края на март 2018 г. трябва да са приключили консервационните дейности, с които се обработват обектите за тяхното запазване. Те ще бъдат извършени от немски специалисти по най-съвременна технология. През март се навършват и 40 г. от откриване на съкровището във втората българска столица. "То никога не е имало цялостна консервация и реставрация, правена е частична. Пълна е била само за част от предметите, но преди доста време и сега има по-модерни методи. Други предмети само са били почистени", коментира Славов.

Финансирането е с дарения и се поема изцяло от немска страна, а нашите специалисти от 5 г. търсят начин проектът да се реализира. Сега за реставриране в лабораториите на музея в Майнц е първата серия от златни медальони, наушници, апликации, сребърни елементи. Много популярната двустранна огърлица и плочки от диадема са в трезора на преславския музей на разположение на туристите. Те ще отпътуват, след като приключи активният летен сезон, каза Славов.

Специалистите ще направят внимателен анализ на всеки детайл, защото в накитите са вложени полускъпоценни камъни и органични перли, които се нуждаят от специално укрепване.

След цялостната реставрация ще се направи и пълна публикация на съкровището с неговите над 170 елемента, които са предимно от злато и сребро, има и бронз.

Преславското златно съкровище е сред българските експонати, които ще бъдат представени в Лувъра по повод председателството на България на Европейския съюз през 2018 г. Там ще бъде подредена изложбата „Епохата на българските царе“ с акцент на Златния век на цар Симеон Велики.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България