Ретроспективна изложба на Ангел Василев – Ачо в ГХГ-Пловдив за 70-годишнината на Маестрото

Ретроспективна изложба на известния майстор на четката Ангел Василев-Ачо в навечерието на 70-годишнината му ще събере приятелите и почитателите му на 5 септември (вторник) в 18 часа в Градската художествена галерия в Пловдив. Писателят Недялко Славов ще открие изложбата на дългогодишния си приятел, останал завинаги на 66 години, а известният наш цигулар Мичо Димитров ще посвети на художника своя нова творба.

Ретроспективна изложба на Ангел Василев – Ачо в ГХГ-Пловдив за 70-годишнината на Маестрото

В ГХГ на Главната улица в Пловдив ще бъдат подредени 70 картини, пътували по света – до Япония и САЩ, като някои от тях ще изненадат дори и най-верните фенове на Маестрото, тъй като за първи път ще бъдат изложени публично у нас. Всички те пазят любовта на Ангел Василев-Ачо към Пловдив и неговите обитатели, носталгията по добрите стари време на градски шик и пленителна свенливост. Илюстрират го дори самите имена на циклите - Моят град”, „Нежността”, „Да докоснеш мечтите си”,  „Площада”, „Уличните музиканти”, „Трите грации”,  „Ухажори”, „Улицата”.

„Произведенията на Ангел Василев не следват устрема на човека към Бога, но имат божествена сила, която превръщат в човешка енергия, за да придобият нови измерения. Те предизвикват размисъл, а смешното им представяне се превръща в радост, която лъха от картините на Ачо”, твърди Янис Митракас, носител на титлата архонт и иконописец на Вселенската патриаршия. „Ачо е ярък и запомнящ се художник с характерен, инспириран от традицията в българското изкуство и култура стил. Неговата безкрайна поредица от характерни персонажи в приповдигнато настроение илюстрира теми от градския фолклор. Действието има оптимистичен характер,  внушава празничност, а в безкрайното богатство от образи съжителстват умело ретро визията и съвременното послание”, допълва изкуствоведът и директор на Градска художествена галерия – Пловдив Красимир Линков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура