Референдумът - първа точка от дневния ред на парламента утре

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ)

Обсъждането на резултатите от проведения на 6 ноември национален референдум ще влязат като първа точка от дневния ред на утрешното заседание на Народното събрание. Това обяви депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов на заседание на правната парламентарна комисия.

Кирилов е сред вносителите на проекта за решение от 14.11.2016, в което ГЕРБ предлагат за обсъждане в НС трите въпроса от референдума в оригиналния им вид, а именно:

1. Народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

2. Въвеждане на задължителното гласуване за изборите и референдумите.

3. Годишната държавна субсидия за партиите и коалициите да бъде 1 лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

"Тъй като референдумът беше осъществен по време на 43-то Народно събрание, именно то трябва да поеме отговорността си и да изрази становище по постигнатия резултат по трите въпроса", категоричен бе Кирилов."По тази причина ние от ГЕРБ апелираме да обсъдим проекта за решение и да изразим становищата си по същество", добави той.

След гласуването на първо четене, правната комисия да има 4-седмичен срок, в който да подготви доклад за второ гласуване на приетите на първо четене законопроекти за изборни промени във връзка с решенията на референдума.

Кирилов предлага промените за държавната субсидия да бъдат включени в преходни и заключителни разпоредби към промените в Изборния кодекс.

От ДПС предложиха проекторешението за референдума да отпадне от дневния ред на Правна комисия, защото е закъсняло. Според Четин Казак, всичките срокове на документа са изтекли. „Знаете какъв е времевият хоризонт на 43-ото НС, знаете колко му остава като живот, образно казано, така че е безпредметно да се разглежда тази точка“, каза депутатът от ДПС и обясни, че според него това трябва да се остави на следващото Народно събрание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика