Референдум в София за инсталацията за ток от смет

Инж. Симеон Славчев, общински съветник от Политическа група 5 изрази пред „Труд“ желанието си София да реши чрез референдум дали къде и как да бъде открита инсталация за производство на енергия от RDF-отпадъци, и дали да се сформира работна група по въпроса.

„Един от въпросите ще бъде и да се видят абсолютно всички алтернативи, защото има алтернативи, които са екологично чисти и много по-ефективни от това, което в момента се предлага“, каза инж. Славчев.

Той подготвя доклад с който ще предложи в Столичния общински съвет идеята за референдума. Това обаче няма да стане на утрешната сесия. Славчев ще събира подписи за подписка, ако СОС отхвърли идеята за референдума.

Припомняме, че на миналата си сесия Столичният общински съвет реши, че в София ще има инсталация за производство на енергия от горене на RDF-отпадъци. За целта общината взима над 65 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка. Ще има и 91,8 млн. евро. финансиране от ОП “Околна среда”. Проектът е на стойност 157,5 млн. евро.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова тогава увери, че технологията за изгаряне на скара, с която ще работи съоръжението, не е остаряла. Относно съмненията дали инсталацията ще е достатъчно екологична, кметът каза, че с въвеждането й ще бъдат намалени емисиите, които ТЕЦ-София отделя във въздуха. Инсталацията е проектирана със съвременна 4-степенна система за очистване на отработените газове.

Политическа група 5 тогава се обявиха против заема. На края на дебата сложиха противогази. Те поискаха независима работна група да направи оценка на въздействията от съоръжението, за което се съмняват, че е избрана най-подходящата технология. Предложението им за комисията не беше прието от общинския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България