Референдум за рейтинг

Обжалването на резултатите от допитването се проточи за след края на 43-тото НС, а от това спечелиха и в „Шоуто на Слави“, и бившите вече депутати

Най-вероятно резултатите от референдума ще се окажат точно такива, каквито ги обяви ЦИК

За 31 януари, вторник, от 10 ч. е насрочено едно много интересно съдебно заседание. Но пред залата няма да има камери, а делото няма да влезе в никой евродоклад. Въпреки че този процес би могъл да окаже много по-голям ефект от десетки от онези, „знаковите“.

Върховният административен съд (ВАС) най-сетне се очаква да реши основателно ли е оспорването на резултатите от националния референдум от страна на инициаторите на допитването - „Шоуто на Слави“. Дългоочаквана експертиза на назначени от съда вещи лица ще покаже има ли фалшификации на резултата в 44 изборни секции, посочени от шоумените.

Не е нужно обаче да си експерт на хонорар към ВАС, за да предвидиш какъв ще е резултатът - едно голямо... нищо.

Ето защо.

До момента от публичната информация за хода на делото стана ясно кои са 3 от оспорваните 44 секции. Справка в документацията за референдума, публикувана на сайта на ЦИК, сочи, че въпросните протоколи наистина са грубо объркани. Всички гласове по погрешка са вписани като невалидни, защото членовете на комисиите са разменили числата в две съседни графи. Това обаче е само в ръчно попълнените формуляри, а в цифровите, въведени от хората от „Информационно обслужване“, грешките са забелязани и отстранени.

Тоест вероятно резултатите от референдума ще се окажат точно такива, каквито ги обяви ЦИК.

Вярно, трите секции станаха известни по любопитна причина - в една от тях в чувалчето с книжата от референдума липсваха всички бюлетини, а в другите две - всички пликове. Но едва ли някой депутат ги е нарамил към партийната централа. Съдебните експерти предположиха, че просто са попаднали по погрешка в другите чували - с книжата от президентските избори. Във вторник ще се разбере дали са ги намерили там.

Аналогичен беше и случаят, за който се самосезира районната прокуратура в Силистра по публикация на „Труд“ и предаване на Слави. Само дето там клетите членове на секционни комисии бяха поправяли и на хартия и протоколите приличаха на двойкаджийска диктовка, след като я е проверила госпожата...

Ровичкането по чувалите отне месец и половина: експертизата беше постановена на 13 декември 2016 г. със срок от 10 работни дни, на 19-и се оказа, че едното вещо лице е покойник и трябваше да се назначи негов заместник, на 6 януари беше удължена с нови 10 работни дни.

През цялото това време в „Шоуто на Слави“ не обелиха и дума по въпроса, а се упражняваха изключително успешно на гърба на парламента. Нещо повече - шоумените предварително забавиха с още половин месец съдебния процес, започнал още на 1 декември (защото искът не беше заведен веднага след вота). До средата на месеца делото беше замразено заради друг техен сходен иск. Незнайно защо адвокатите на Слави Трифонов бяха завели второ, предварително обречено дело - от името на комитета на шоуто, агитирал за три „да“ на референдума. Този комитет няма право да обжалва резултатите, това може да направи само комитетът, събрал и внесъл подписката за допитването - така, както е заведено второто дело.

Процедурата в закона за референдумите (нали от шоуто постоянно уверяват, че уважават и спазват закона) е следната. За да приеме или отхвърли Народното събрание допитването, трябва първо да е уведомено официално от ЦИК за резултатите. А ЦИК няма как да уведоми НС, преди да е приключило обжалването им, защото съдът може да ги коригира.

В разтакаването около този „параграф 22“ времето на 43-тия парламент свърши, президентът го разпусна и въпросът остана висящ в неясни хипотези за следващите депутати.

А сега нека си представим, че съдът се произнесе така: 12 028 гласа не са били преброени, решенията на референдума са задължителни. К'во пра'им с'а, както казват катаджиите.

Да си представим и че това решение не беше изкуствено забавено и беше постановено доста по-рано. Щеше ли тогава Мая Манолова да пише (поредна) нова избирателна система, щеше ли Георги Кадиев да куриерства доблестно в парламентарното деловодство, щеше ли ГЕРБ да изпада в героично малцинство в защита на волята на народа... Щеше ли президентът Румен Радев с чиста съвест да разпусне веднага Народното събрание. И най-важното - щяха ли предсрочните избори да са такива, каквито сега се очертават.

А какво щеше да стане в обратната хипотеза - съдът още през декември или в началото на януари да беше казал: „сори, проверихме, резултатите са си такива“.

И как ще реагира всеки от играчите сега, когато всичко вече ще е постфактум.

Отговори на тези въпроси дава пийпълметрията. И социологията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи