Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Високите разходи за живот в Швейцария ще станат тема за национален референдум, предаде ТАСС.

Активисти, настояващи за ефективни мерки за намаляване на цените на потребителските стоки и услуги, са успели да съберат необходимия брой подписи за провеждане на национален вот по въпроса, съобщиха днес швейцарските власти.

Инициативата "Не на острова на скъпотията - за справедливи цени" е събрала 107 889 действителни подписа. Според швейцарското законодателство за гласуване на референдум на определен въпрос са достатъчни 100 000 подписа.

Страната граничи от всички страни с членки на ЕС - Франция, Германия, Австрия и Италия, където цените на потребителските стоки са значително по-ниски. При покупка на дрехи например, разликата в цените може да достигне 40 процента. Целта на инициативата е в Швейцария да бъдат "приети ефективни законодателни мерки за борба с извънредно високите цени".

Предлага се в конституцията да бъдат включени разпоредби, които да изискват държавата да предприеме действия срещу ограничаването на конкуренцията и гарантиращи "недискриминационно придобиване на стоки и услуги отвъд границата".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа