Реформаторите настояват за възстановяване на Пенев, ако прокуратурата не открие вина за "Царските конюшни"

реформаторски блок

Партиите от Реформаторския блок, които подкрепят правителството, излязоха с декларация във връзка с оставката на областния управител на София Веселин Пенев по повод сделката с така наречените "Царски конюшни", предаде БНР. В декларацията те определят оставката като морален жест от негова страна. Според тях обаче приемането й би трябвало да стане единствено след приключване на проверката на прокуратурата.

Върховенството на закона и презункцията за невинност са основните принципи в една правова държава, се посочва в декларацията. Партиите от Реформаторския блок заявяват, че в тази връзка не приемат назначаването на нов титуляр на поста областен управител на София, докато не станат ясни резултатите от проверката на прокуратурата и ако тя потвърди невинността на Веселин Пенев, те ще настояват той да бъде възстановен на поста си. Няма да допуснем да бъдем превърнати в пушечно месо в предизборната кампания на БСП, която очевидно се опитва да прикрие собственото си политическо безсилие, прилагайки принципа "Разделяй и владей“ в управляващата коалиция, се посочва още в декларацията.

Документът завършва с настояването за незабавно обсъждане и приемане на антикорупционния закон на второ четене в Народното събрание, което според тях ще гарантира бързо и ефективно справяне с корупцията на всички нива.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика