Рехабилитатори от болницата в Горна Оряховица извършили 24 400 лечебни процедури за година

Медиците помогнали на 560 пациенти

Общо 560 пациенти са преминали през миналата година през Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в болницата в Горна Оряховица. Броят им нараства в сравнение с предходните две години, когато са били съответно 524 ( 2016 г.) и 536 (2017 г.). Това съобщи д-р Бисерка Акиванова, началник на отделението.

Освен това още 600 болни без противопоказания за такива процедури от други отделения са били консултирани. През ОФРМ са били обслужвани и пациенти от инфекциозното отделение, АГО, детско, очно, УНГ и вътрешните отделения с различни други диагнози.

Броят на извършените процедури- 24 400, също е по-висок в сравнение с предходната 2017 г.

Средният престой в отделението е бил 7,16 дни, а използваемостта му- близо 70%.

"В ОФРМ се работи общо по 9 клинични пътеки, като най-масовите са Физикална терапия и рехабилитация на централната нервна система -149, Физикална терапия и рехабилитация на периферната нервна система – 161 и Физикална терапия и рехабилитация на опорно- двигателния апарат - 236", казва д-р Акиванова.

Болничното звено разполага с болнични стаи и обособен сектор по електросветлолечение, който разполага с модерни апарати за магнитно поле, инхалационна терапия, лазертерапия и нискочестотни, средночестотни и високочестотни токове, инфрачервени и ултравиолетови лъчи, както и кинезитерапевтичен сектор, който включва функционален кабинет, салон по лечебна физкултура, кабинети за трудотерапия, парафинолечение, лечебен масаж, за криотерапия (лечение с лед).

Отделението е обзаведено на съвременно ниво, като постепенно се подсигурява с нова апаратура, която увеличава възможностите за медицински услуги. В него работят двама лекари със специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“, четири рехабилитатори, двама кинезитерапевти, 3 медицински сестри, един масажист и три санитарки.

Прави се ранна рехабилитация още в острите стадии на заболяванията за За разлика от рехабилитационните центрове и клиники в горнооряховската болница се извършва ранна рехабилитация още в острите стадии на заболяванията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони