Рецептите на Петър Янков

В последния ден от работната седмица ви представяме и последните рецепти на майстора в кухнята на „Зодиак“ тази седмица шеф Петър Янков. Собственикът и главен готвач на ресторант Petrus  ни е оставил най-доброто за финал. Той ни представя две изкушаващи рецепти, с които можете да поглезите себе си през почивните дни или да впечатлите дори и най-изисканите гости.

 

Лунета с месо от сърна

Необходими продукти:22-2

За Лунетата:

Яйце   1 бр

Семола фина (твърда пшеница)    100 г

За плънката:

Месо от сърна  100 г

Масло      20 гр

Черен трюфел    10 гр

Мащерка

Лук   1/3 глава

Чесън    1 скилидка

Червено вино   50 мл

Сол

Черен пипер

За соса:

Телешки тръбни кости  3-4 бр

Целина глава     50 г

Моркови    50 г

Лук    ½ глава

Червено вино    50 мл

Доматен концентрат   20 г

Масло, студено   20 г

Начин на приготвяне:

От семолата правим кладенче и чупим яйцето вътре. Месим 10-15 минути до получаването на средно твърдо тесто. Оформяме на правоъгълник, намазваме със зехтин и поставяме опаковано във фолио в хладилник за час.

Плънката правим, като нарежем на ситно месото и зеленчуците и задушим в маслото. Добавяме виното и малко вода, като оставим на бавен огън 30-40 минути. Добавяме мащерката, солта и пипера на вкус. След като изври течността, оставяме плънката да изстине.

Изстуденото тесто разточваме на тънък лист. С ринг правим два еднакви кръга. Поставяме плънката по средата на единия, а с другия покриваме и залепваме с малко вода, като се стремим да оформим пастата във вид на лунета. Варим в подсолена вода 2-3 минути.

От тръбните кости правим сос, като запържим зеленчуците и костите с малко олио, гасим с количеството червено вино. Добавяме доматения концентрат и 1 л вода. Оставяме да къкри на бавен огън 3-4 часа, като при необходимост добавяме 200-300 мл вода. Прецеждаме бульона и гарнираме с черния трюфел.

 

 

Пиле с трюфел и сезонни зеленчуци

Необходими продукти:22-3

Пилешко филе с кожа, сорт ДЮК  200-250 г

Гъби   50 г

Черен трюфел  1 грудка

Масло  50 г

Аспержи    2 бр

Моркови   50 г

Грах  50 г

Бяло вино сухо  50 мл

Сол

Черен пипер

Начин на приготвяне:

Гъбите и половината трюфел нарязваме на ситно и задушаваме в масло. Добавяме 50 мл вода и половината вино. Готвим до извирането на течността и получаването на пастообразна смес. Отлепяме част от кожата на пилето и пълним пастата от гъби и трюфел между филето и кожата.

В тиган с малко зехтин запечатваме от пилето и довършваме за 8-10 минути в загрята на 220 градуса фурна. Зеленчуците нарязваме на едро, като задушаваме с малко вода, масло и вино. Монтираме соса на зеленчуците с маслото. В дълбока чиния сервираме зеленчуците и нарязаното на 3-4 парчета пиле. Украсяваме с ленти от черен трюфел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме