В последния ден от работната седмица ви представяме и последните рецепти на майстора в кухнята на „Зодиак“ тази седмица шеф Петър Янков. Собственикът и главен готвач на ресторант Petrus ни е оставил най-доброто за финал. Той ни представя две изкушаващи рецепти, с които можете да поглезите себе си през почивните дни или да впечатлите дори и най-изисканите гости.
Лунета с месо от сърна
Необходими продукти:
За Лунетата:
Яйце 1 бр
Семола фина (твърда пшеница) 100 г
За плънката:
Месо от сърна 100 г
Масло 20 гр
Черен трюфел 10 гр
Мащерка
Лук 1/3 глава
Чесън 1 скилидка
Червено вино 50 мл
Сол
Черен пипер
За соса:
Телешки тръбни кости 3-4 бр
Целина глава 50 г
Моркови 50 г
Лук ½ глава
Червено вино 50 мл
Доматен концентрат 20 г
Масло, студено 20 г
Начин на приготвяне:
От семолата правим кладенче и чупим яйцето вътре. Месим 10-15 минути до получаването на средно твърдо тесто. Оформяме на правоъгълник, намазваме със зехтин и поставяме опаковано във фолио в хладилник за час.
Плънката правим, като нарежем на ситно месото и зеленчуците и задушим в маслото. Добавяме виното и малко вода, като оставим на бавен огън 30-40 минути. Добавяме мащерката, солта и пипера на вкус. След като изври течността, оставяме плънката да изстине.
Изстуденото тесто разточваме на тънък лист. С ринг правим два еднакви кръга. Поставяме плънката по средата на единия, а с другия покриваме и залепваме с малко вода, като се стремим да оформим пастата във вид на лунета. Варим в подсолена вода 2-3 минути.
От тръбните кости правим сос, като запържим зеленчуците и костите с малко олио, гасим с количеството червено вино. Добавяме доматения концентрат и 1 л вода. Оставяме да къкри на бавен огън 3-4 часа, като при необходимост добавяме 200-300 мл вода. Прецеждаме бульона и гарнираме с черния трюфел.
Пиле с трюфел и сезонни зеленчуци
Необходими продукти:
Пилешко филе с кожа, сорт ДЮК 200-250 г
Гъби 50 г
Черен трюфел 1 грудка
Масло 50 г
Аспержи 2 бр
Моркови 50 г
Грах 50 г
Бяло вино сухо 50 мл
Сол
Черен пипер
Начин на приготвяне:
Гъбите и половината трюфел нарязваме на ситно и задушаваме в масло. Добавяме 50 мл вода и половината вино. Готвим до извирането на течността и получаването на пастообразна смес. Отлепяме част от кожата на пилето и пълним пастата от гъби и трюфел между филето и кожата.
В тиган с малко зехтин запечатваме от пилето и довършваме за 8-10 минути в загрята на 220 градуса фурна. Зеленчуците нарязваме на едро, като задушаваме с малко вода, масло и вино. Монтираме соса на зеленчуците с маслото. В дълбока чиния сервираме зеленчуците и нарязаното на 3-4 парчета пиле. Украсяваме с ленти от черен трюфел.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш