Рецидивист, опитал да убие старица, обжалва доживотна присъда пред Апелативния съд в Търново

34-годишен рецидивист обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново доживотна присъда за опит за убийство на възрастна жена, чрез палеж на жилището и с цел да прикрие извършени от него други престъпления. Той извършил грабеж, опит за изнасилване и блудство. За кратък срок Окръжна прокуратура – Габрово приключи разследването и внесе в съда обвинителен акт срещу дееца, а габровският Окръжен съд присъди поисканото от държавния обвинител наказание доживотен затвор.

Присъдата бе произнесена само 6 месеца след деянието. Димитър С. бе осъден и да заплати обезщетение в размер на 80 000 лева за неимуществени вреди и 5610 лева за имуществени щети на жертвата.

Димитър С. е признат за виновен за това, че на 3 юни 2016 г. тръгнал с автомобил за Севлиево. Като стигнал до разклона за село Богатово, спрял в близост до цех, за да краде нафта, но се отказал да извърши посегателството понеже имало пазач. Тогава видял къщата на пострадалата, прескочил оградата и през прозорец влязъл вътре. Нахвърлил се върху 73-годишната жена, която била с тежко заболяване и се придвижвала само с патерици. Запушил устата й и седнал върху нея, като искал пари. Употребявайки груба сила злодеят извършил блудствени действия, след което изнесъл навън телевизора.

Върнал се в стаята, натрупал книги и дрехи до леглото на лежащата жена и ги подпалил. Със затруднено дишане, подпирайки и влачейки се възрастната стопанка едва успяла да изпълзи навън, преди пламъците да обхванат помещението.

Подпалената от рецидивиста къща е оценена от вещи лица на стойност 24 100 лв. Причинените щети са в размер на 5610 лв.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново ще се гледа на 24 април.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право