Решават съдбата на Очна болница след одит

Съдбата на варненската общинска Очна болница ще бъде решена след одит. Това гласуваха съветниците от комисията по здравеопазване към местния парламент по предложение на председателя му Тодор Балабанов.

Според решението им експерти от общината и Медицинския университет ще направят анализ на състоянието на дружеството, оценка на сградата и земята под нея и ще определят размера на нужните средства за цялостен ремонт на болницата, за да стане тя отново привлекателна за пациентите. На база на одита местната власт ще реши дали да прехвърли закъсалото здравно заведение на Медицинския университет, който има готовност да инвестира в обновяването му и в закупуване на апаратура.

Екипът на болницата лансира този спасителен вариант още преди месец. Последваха масови предизвестия за напускане, които лекарите оттеглиха, след като управителят на болницата д-р Руслан Тошев подаде оставка. Наследничката му на поста проф. Христина Групчева представи пред комисията доклад, в който се сочи, че причините за затъването на лечебното заведение са намаляването на оборотите от клинични пътеки с 25%, напускането на ключови лекари и лошата организация.

Медицинският университет иска болницата, тъй като тя е база за обучение на студенти. Висшето училище, в което се обучават близо 5800 българи и чужденци, разполага с научен, експертен, технологичен и финансов капацитет, за да превърне болницата в елитен център по офталмология, бе изтъкнато на заседанието.

"Нашите студенти имат изключително високи изисквания. Те търсят качествено място за придобиване на знания по офталмология", заяви помощник-ректорът на МУ-Варна инж. Деян Грънчаров. По думите вариантите за университета са два - или да възстанови авторитета на Очна болница, или да изгради своя нова база за обучение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони