Решението на МОСВ за Пирин продиктувано от закона

След година и половина забавяне ведомството пусна за предварително изпълнение новия план за управление на националния парк

Обвинения на зелените от коалиция “За да остане природа в България” потекоха към министър Ирина Костова след решението й да одобри предварителното изпълнение на новия план за управление на Национален парк “Пирин”.

Според всички изисквания Костова е спазила закона, след като от общественото обсъждане на плана мина повече от година и половина. Така след огромно забавяне има надежда, че ще бъдат приети и плановете за управление на НП “Рила” и природен парк “Витоша”.

В същото време шепата псевдозелени организации лансираха отново лъжливата теза, че няма как документът за Пирин да бъде допуснат поради липса на екологична оценка. От МОСВ обясниха пред “Труд”, че досега на нито един план на който и да е парк в България не е правена такава. Дори този на ПП “Българка”, изготвен от самите “екологични” организации, водени от Тома Белев, не е подлаган на подобна оценка.

Въпреки това “еколозите” вече обявиха, че за пореден път ще опитат да спрат прилагането на закона с уличен натиск, като блокират улици в София. Оттам не коментират факта, че сегашният план за управление на “Пирин” изтече през 2014 г., а забавянето на документа на ПП “Витоша” е три години.

Дори от Европейската комисия публикуваха доклад в средата на януари, в който се казва, че България досега не е управлявала адекватно тези територии и бяха отправени критики заради “замразяването” на новите планове.

 

От еко министерството отговарят на „Труд“:

Досега няма план с екологична оценка

 

„Труд”: Досега на някой план за управление правена ли е екологична оценка преди да влезе в сила?

МОСВ: В досегашната практика няма прецедент план за управление на защитена територия да е подлаган на екологична оценка.

„Труд”: Планът за Пирин се работи от 2012 година и бе връщан четири пъти. Забавянето ли е причина да пуснете предварителното изпълнение?

МОСВ: Допуснатото предварително изпълнение не касае самия план за управление, а Решение № ЕО-01.03.2017 г. на министъра на околната среда и водите за преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка на проект на актуализация на План за управление на Национален парк “Пирин” за периода 2014-2023 г. С това решение приключва отделна фаза от административното производство по приемане на проектоплана. Плановете за управление се актуализират на всеки 10 години, а действието на стария план е до 2014 г., т.е. има известно забавяне при приемането на актуализирания план за управление на Национален парк “Пирин”. Предвидената от закона актуализация на плановете за управление не е случайна, а е с оглед усъвършенстването на режимните правила по управление на дейностите в съответната защитена територия, с оглед опазването и съхранението на защитените територии, респективно на природата като общонационално и общочовешко богатство. Необходимостта от приемането на новия план за управление е належаща и с оглед постигане целите на управление на националния парк. Закъснението при приемането на новия план възпрепятства изпълнението на задачите на дирекция “Национален парк “Пирин”, както и заложените в проектоплана програми и проекти, изключително важни за ефективното управление на парка. За да се одобри обаче актуален план и да приключи производството по приемането му, следва Решение № ЕО-1/01.03.2017 г. на министъра на околната среда и водите да подлежи на изпълнение. Това дава възможност да продължи административното производство по приемането на проектоплана по реда на Закона за защитените територии и Наредбата за разработване на планове за управление на защитени територии, следваща стъпка от което е разглеждането му на заседание на Висшия експертен екологичен съвет - специализиран състав към министъра на околната среда и водите.

 

Премиерът: „Зелените“ будят подозрение

„Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли. Би трябвало да си дават сметка, че в развитие държави като Австрия, Швейцария, Италия, Франция има стотици влекове и лифтове, а у нас не се позволява още един лифт на Банско, където има великолепни условия за ски туризъм. Ние изоставаме от Европа в това отношение” - така коментира темата пред БНР служебният премиер Огнян Герджиков.

 

Незабавно приемане на плановете

Ще внесат законодателни промени

ВМРО разпространи позиция по темата „Пирин“

ВМРО, част от коалицията “Обединени патриоти”, в следващия парламент ще настоява за незабавно приемане на забавените с години планове за Пирин, Рила и Витоша, се казва в позиция на формацията.

“Ще предложим и настояваме българското Народно събрание да приеме законодателни промени, облекчаващи изграждането на спортна инфраструктура не само в природните паркове, а навсякъде, където е възможно в българските планини, каквато е практиката в Европа”, пише в текста на ВМРО, под който стои името на лидера Красимир Каракачанов.

“Планинските региони в Европа са най-богатите, а в България те са най-бедните. У нас по тези места хората се препитават от бране на гъби, билки и садене на картофи, както е било през Средновековието. Това ли искаме за нашата страна? Бедност и мизерия. И защо това се случва? Заради една групичка еколози - финансирани от чужбина, се посочва в позицията.

"На нас не ни е безразлично какъв е стандартът на живот на тези над 600 хиляди българи, които живеят в планинските райони на страната”, пише още в позицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България