Античният град край Благоевград няма да се разрушава

Античният град, открит край Покровник остава, няма да бъде разрушен, това каза специално за „Труд“ кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

Има няколко технически-инженерни варианта за АМ Струма, които ще бъдат избрани от експертна комисия. "Ние от общината, министерство на културата и министерство на регионалното развитие работим в една посока и винаги сме искали да се запазят находките. Не сме искали никога да противопоставим археологията и историята на строителството на пътища. Напротив, за нас благоевградчани, а и за България, този античен град ще бъде визитна картичка. Ако се докаже от изследванията, че това наистина е старият град Скаптопара, още по-добре и ще потвърди девиза на града, че Благоевград е древен и модерен. Аз виждам тази находка като един бъдещ парк-музей на открито", каза още кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Според него това селище е една огромна възможност за развитие на културно-историческия туризъм.

До два дни се очаква античният град да бъде посетен и лично от премиера Бойко Борисов. Очаква се той да съобщи каква ще бъде съдбата на археологическите разкопки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България