Решиха конфликта с детския радиохор на БНР

Детският радиохор. Снимка: БНР

Конфликтът с Детския радиохор на БНР днес бе решен. Това стана на среща между ръководството на Радиото, родителите на хористите и двете диригентки на Радиохора, която се проведе в Съвета за електронните медии по покана на председателя на СЕМ София Владиирова.

Директорът на БНР Александър Велев се ангажира да бъде изготвена стратегия за развитието на Радиохора, който ще бъде реорганизиран.

„Съжалявам, че явно в някакъв момент не обърнах достатъчно внимание на проблема с Детския радиохор. Очевидно е, че там е имало наслагване на едно напрежение и едни недобри решения доведоха до тази ситуация", каза Велев.

Формацията минава на подчинението на генералния директор, а не на Музикалната къща, както беше досега.

„Аз смятам, че човек, когато минава през такива неща, трябва да излезе по-силен и по-мъдър и би следвало да извадим поуки от цялата ситуация. Много се радвам, че и госпожа Караманова, и госпожа Димитрова са тука и надявам се и за в бъдеще да бъдат така – от лявата ни и от дясната ни страна, за да можем да работим заедно за благото на хора. Това, което взехме като решение и вчера и Управителният съвет подкрепи това решение, е да продължим да работим заедно, по нов начин. Най-важното за мен е спокойствието на децата и другото е сигурността на децата“, заяви генералният директор на БНР Александър Велев.

Досегашният ръководител на Детския радиохор Венеция Караманова ще продължи да работи с хористите като главен диригент, докато децата изградят отношения на доверие и сплотеност с новия диригент Теодора Димитрова.

„Никой не роптае против нейната личност. Просто им трябваше малко време и тази бързина, с която в Музикалната къща решиха, че могат да направят тази промяна, смути децата. Радвам се на новия начин на управление, смятам че той е правилният и това ще успокои отношенията“, каза Караманова.

Председателят на СЕМ София Владимирова изрази удовлетворение от благоприятното развитие на конфликта.

„Много благодаря, че отделихте от времето си, за да ни уверите, че всичко е наред и ще бъде наред“, обърна се тя към родителите и подчерта, че ако се изпълни уверението, дадено на срещата да има стратегия за бъдещето и развитието на Детския радиохор, „няма нищо по-хубаво, защото всички ще забравим притеснението, че детският радиохор ще изчезне“.

Бетина Жотева - член на СЕМ, нарече хора „емблема на Радиото“ и допълни „това, че всички сте тук заедно, усмихнати и че сте намерили разрешение е най-добрата новина за нас“.

Според Иво Атанасов, член на СЕМ, „проблемът можеше да не бъде допуснат, както и някои предишни проблеми можеше да бъдат избегнати“. „Господин Велев каза, че в конфликта винаги има две страни, но аз ще добавя, че в този и в предишни конфликти едната страна винаги беше една и съща“, каза Атанасов пожела на детския радиохор да върви напред и да прославя България, както и досега.

Според Розита Еленова - член на медийния регулатор, ситуацията е била породена от лоши управления на вътрешната комуникация в БНР: „Защо вие не потърсихте Съвета за електронни медии предварително? Няма нужда всеки път да ходите в парламента. Не е редно! Следващия път, ако се налага, трябва да пеят под прозорците на Съвета за електронни медии!“.

Въпреки изразеното мнение, че ръководството на БНР не е управлявало добре тази криза медийният регулатор отчете, че конфликтът е бил овладян по най-добрия начин.

„По принцип всички ние гледаме с едно недоверие към институциите, но виждаме, че вътре има и свестни хора. Много приятно съм изненадан от всичко, което се случи, от Ролята на СЕМ, от това, което Г-н Велев направи, повече от всичко, което имахме като най-смели очаквания. Той действа с грижа към младите хора, което няма как да не ни радва“, каза баща на едно от момичетата в хора.

В неделя децата заминават на лагер в село Кранево, където ще се подготвят за предстоящия музикален сезон.

/БНР/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България