РЗИ-Пазарджик глобява за газирани напитки в училищни столове

Регионалната здравна инспекция в Пазарджик налага глоби на училищните бюфети и столове, в които се предлагат газирани безалкохолни напитки или сокове, които не са 100% натурални. Това е едно от констатираните нарушения от експертите от РЗИ от началото на 2017 г. в бюфетите и столовете на учебните заведения заедно с непредлагането на риба поне веднъж седмично и недостатъчното количество на сезонните плодове и зеленчуци в обедното меню.

Здравните инспектори извършват систематичен контрол в детски млечни кухни, детските ясли и градини, учебни заведения и центрове за настаняване от семеен тип в Пазарджишка област.

Извършени са 69 проверки в забавачките, 3 в млечните кухни и в двата центъра за настаняване от семеен тип в Пазарджик и в Дневен център за деца и възрастни хора с увреждания в Панагюрище.

Експертите са обърнали особено внимание на съответствието на данните от калкулационните ведомости и седмичните менюта, спазването на нормите за дневен и енергиен прием и приема на основни хранителни вещества – белтъчини, мазнини и въглехидрати. В детските млечни кухни не са констатирани нарушения, а според служителите на РЗИ-Пазарджик се забелязват положителни тенденции в храненето на малчуганите от детските градини, като оценката е направена на базата на 112 сезонни менюта, в които са били включени всички хранителни групи - млечни храни, пълнозърнести продукти, риба, месо, плодове и др.

Все още е недостатъчно предлагането на пресни зеленчуци. Пред здравните инспектори директорите на детските градини са споделили за трудностите при изготвяне на менютата, отговарящи на наредбите за здравословно хранене, поради ниския дневен оклад, който е в диапазона 1,80 – 2,20 до 2,50 лв. За констатирани нарушения на наредбата за здравословно хранене на децата от 3 до 6 години е връчен само един акт за административно нарушение.

За ученическото хранене пък се разчита предимно на фирми за кетъринг, като само в 5 училища в цялата Пазарджишка област има действащи столове, в които на място се приготвя храна. Това показват извършените от РЗИ проверки в 4 училищни столове, 25 училища, 7 училищни бюфети и 4 кухни-майки. Инспекторите констатираха, че се готви по предварително изготвени седмични менюта, пълнозърнестият хляб присъства поне два пъти седмично, в повечето случаи за обедно хранене се предлага супа и основно или основно и десерт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България