Рибарите започнаха Коледните пости

Рибарите в селището Ченгене скеле край Бургас започнаха Коледните пости. Тъй като морето е много бурно, а вълните- огромни, те останаха по хижите си. Според прогнозите им, това ще е за седмица, защото хване ли лошото време по морето, държи поне толкова и ще им попречи да направят успешен риболов в близките дни.

Затова сега са решили да постят и да осоляват паламуда, който наловиха в края на есента. Проучили са и знаят, че според канона, риба се позволява чак от 21- ви ноември. На тази дата ще извадят запасите и ще ги метнат на скарата, а и веяният им паламуд догогава ще стане за пикантно мезе.

Рибарите с пълна пара обсъждат и как ще празнуват Никулден. Традиционно те честват празника на моряците и рибарите по стар стил- не на 6- ти, а на 19- ти декември. На 6- ти, всички са в града, защото тогава се чества Деня на Бургас, има и много именници, така че всички са заети. На 19- ти декември им отиват повече гости и присядат в култовата кръчма "Морски сговор", покрай която къкрят три казана с топла и апетитна рибена чорба.

От общината в Бургас пък съобщиха че тазгодишният Никулден ще е по- весел от друг път. Истинско общоградско веселие ще обхване централните улици "Александровска" и "Богориди" и ще създава празнично настроение през целия ден.

Не една, а цели четири сцени ще забавляват жителите и гостите на Бургас, докато стане време за големия вечерен Никулденски концерт на площад "Тройката" от 17.30 часа, на който по традиция се включват коледните светлини на града.

Така познатото в последните години Никулденско градче в градинката до Часовника първо ще се оживи и ще даде старт в 10.00 часа на най-бургаския празник. Музикални изпълнения на ученически оркестър при НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" и Рагтайм оркестър ще пренесат бургазлии в света на черно-белите ленти. Романтичната атмосфера ще се допълва от първия влак в Бургас, който ще "превозва" своите гости от жп гарата, през бургаската митница в началото на 20 в., пристанището, Казиното, стария мост, старите градски бани и солниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България