Рибарите кътат чернокоп за Никулден

Рибарите от Ченгене скеле се жалват от бедната на улов година.

Рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас хващат дребен сафрид. Той е излязъл между созополския остров Свети Иван и Атия, близо до живописното им селище.

“Пърпорим с лодките наблизо, гледаме да не хабим много нафта, защото не си струва усилието. Даже не даваме рибата за продажба, а я пазим за Никулден. Тогава ще посрещнем много гости, ще правим и курбани за здраве”, разкриват опитните риболовци.

Надолу, към Приморско, е излязъл малко чернокоп, но и той дребен, разказаха колеги на морските. Всички коментират, че скоро толкова бедна на риба година не е имало.

Рибар хванал 300 килограма паламуд преди два дни на устието на Ропотамо и той държи рекордът за тази година. Иначе друг се жалва, че в 200 метра заложени мрежи вчера сутринта мърдал само един паламуд.

“Ходихме до Царево с лодките - дори делфини няма. Ще си останем с малкото лефер, който морето даде през есента”, казаха морските от Ахтопол. Друга година по това време ловят и пълнят каси чернокоп, и веят паламуд. Сега риба няма - нито при нас, нито при комшиите - рибари в Турция, с които са във връзка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България