Рибарите: Спряхме да ловим чернокоп, няма пазар

Спряхме да ловим чернокоп. Няма пазар. килото падна до четири лева и е безмислено. Това заявиха пред Труд рибари от Бургас. Рекетата вадели с тралове големи количества от рибата и затова цената била толкова ниска. Никой от риболовците нямал файда от риба на безценица, затова всички са се кротнали и чакат Никулден. Тогава може да излезе сафрид и барбун и да продадат пресен улов на хубава цена.

На рибната борса сега има и морска лястовица. Тя е местна риба, но с ниска популация и затова много рядко се хваща на въдиците на морските, или пък в мрежите на даляните. От морската лястовица става много вкусна рибена чорба, обясняват риболовците.

В същото време от три дни паламудът е изчезнал. Отиде си, отсичат рибарите в Ахтопол. Те смятат, че причина за това е станал силният южен вятър, който задуха и гони рибата.

Бургаските им колеги също прогнозират, че паламудът си е отишъл и няма да се върне. На рибната борса обаче паламуденият сезон не е приключил- все още е пълно и рибата се харчи по 7 лева килограма.

Тази година имаше доволно паламуд. Ловихме, пекохме, солихме, ядохме и си замразихме. Доволни сме, заключиха морските вълци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони