Рибари ще стават туроператори

Турски сафрид по 7 лв. килото заля пазара

Турски сафрид по 7 лева килото заля рибната борса в Бургас преди Великден. Сафридът е едър, но не е вкусен като нашенския. Роден обаче няма.

Рибарите от близкото до Бургас селище Ченгене скеле се оплакват, че заради лошото време уловът е под критичната точка. Само един от тях е влизал в морето вчера и наловил с въдица едва кило попчета. Уловът с мрежи е забранен до 15 май, а попчетата на пазара вървят по 5 лева за килограм.

Морските, които ловят скарида, също се оплакват. 300 лева им излиза лицензът, а на ден хващат с големи усилия едва едно кило.

Като няма файда от рибарлък, от това лято ставаме туроператори, заканват се риболовците.

Кметът на рибарското селище Ченгене скеле Диминър Янчев- Брадата, издаде тайна - от този сезон започват да возят летовници с лодка. Който иска може да лови риба, който иска - на романтична разходка до остров Света Анастасия, или както всички морски му казват - Острова.

И без това живописното селище, с накацали по трите канала хижи, е атракция за гостите на Бургас. Дори култовата кръчма "Морски сговор" отесняла и не може да ги побере. За местните нямало вече свободни маси и те се сърдели. Ще се помисли и за разширяване на кръчмата, в която хитът е вкусна рибена чорба.

За Великден рибарите се стягат да отидат на параклиса "Свети Николай" и да почетат празника. Повечето обаче ще са в Бургас със семействата си, довери Митко Брадата.

Пастир от близко село им подарил овца. Затова за Гергьовден ще правят курбан и ще почетат именниците си, които са с най-живописните прякори: Гошо Изгорелия, Гошо Полицая и Гошо Чикагото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България