Рибари възроптаха срещу ИАРА

Над 50 собственици на риболовни корабчета от Северното Черноморие протестираха в Балчик срещу лошото управление на сектора и репресиите, на които ги подлага бургаското ръководство на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/. До публичното недоволство се стигна след няколко безрезултатни писма на членове на националните браншови организации "Черноморски изгрев" и "БГ фиш" до ресорния зам.-министър на земеделието Георги Костов и последвала инфарктна среща в Бургас, на която ръководството на ИАРА им отправило открити заплахи.

"И днес говорихме със зам.-министър Костов, но пак няма резултат. На карта е поставена съдбата на хиляди семейства. Съсипаха ни от актове за безумици, въпреки че нито сме бракониери, нито престъпници, а всеки от нас си е извадил нужните разрешителни и си плаща данъците", коментира пред "Труд" председателят на "Черноморски изгрев" Емил Милев. Той поясни, че заради непрестанния натиск 20 кораба са се прибрали от Южното Черноморие във Варна преди да е приключил риболовния сезон, а собствениците им са претърпели загуби.

"Изпълнителният директор на ИАРА-Бургас, Валентин Вълков и ръководните служители Николай Иванов и Хари Костадинов показват пълна некомпетентност, непознаване на сектора, стратегическите му цели и приоритети. Управленската визия на агенцията се простира единствено до силови контролни мерки и открити заплахи срещу български рибари за спиране на дейността им и налагане на прекомерни глоби", декларираха протестиращите. Тя решиха в понеделник сутринта отново да се съберат на протест в Бургас, където ще поискат оставките на ръководството на местната структура на ИАРА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони